Završena istraga pljačke Galenike

Izvor: Kurir, 06.Mar.2013, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena istraga pljačke Galenike

Privodi se kraju ispitivanje saradnje s BG farmom i Velefarmom, koje fabrici lekova duguju 90 miliona €. Ključni bili Ognjenović i Backović

BEOGRAD - Još malo pa gotovo...

Policija privodi kraju istragu o malverzacijama u „Galenici“, a posebno se isputuje saradnja sa firmama „BG farm“ i „Velefarm“, saznaje Kurir. Ove dve firme „Galenici“ su ostale dužne 90 miliona evra u vreme dok su je vodili kadrovi SPS Nenad >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Ognjenović i Dejan Backović.

Ognjenović je 2008. preuzeo kompaniju, koja je tada pravila dobit, a već 2010. napravio je manjak od desetak miliona evra. Smenjen je sredinom 2011. godine, kada je vođenje fabrike preuzeo Backović. Nenaplaćena potraživanja na kraju 2011. iznosila su oko 86 miliona evra, a ukupan manjak120 miliona evra.

- Zašto je rukovodstvo „Galenike“ dozvolilo da dug „Velefarma“ dostigne 65 miliona evra, a „BG farma“ 25 miliona evra? U isto vreme „Galenika“ je davala jemstva za kredite „BG farma“ u iznosu od više miliona evra. Takođe, „Galenika“ je eskontovala menice „BG farma“ vredne oko 30 miliona evra, čime je već bila na gubitku jer je od banaka naplatila manje novca nego što im je ova firma bila dužna. Na kraju, „BG farm“ i „Velefarm“ su otišli u stečaj - navodi sagovornik Kurira upoznat sa slučajem.

Mediji su preneli da su saradnici vlasnika „BG farma „posle stečaja otvorili nove kompanije i posluju bez problema. Rukovodstvo „Galenike“ poslovalo je i s drugim firmama i one su dobijale provizije mnogo veće nego što je praksa na tržištu.

Ognjenović je bio na informativnom razgovoru u SBPOK krajem septembra prošle godine, a trebalo bi da ga ispitaju i pripadnici Radne grupe Uprave kriminalističke policije.

- Rukovodstvo bi moralo da objasni zašto je naručeno 11 skulptura u umetničkoj livnici „Braća Jeremić“ iz Vrčina, što je ukupno koštalo više od milion evra. U to vreme „Galenika“ je imala ozbiljne gubitke, pa nema logike da razbacuje novac na skulpture - kaže naš sagovornik.

Koja je umetnička dela kupila Galenika

♦ Devojka s vencem, Rimljanka, Beli anđeo, Sveti Sava 542.966 €

♦ Hipokrat, Higija - 280.000 €

♦ Vestelinka i Majka s detetom 224.000 €

♦ Mislilac 30.000 €

♦ Balerina 28.000 €

♦ Devojka s lirom 28.000 €
Pogledaj vesti o: Farma

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.