Zarađuje na divljacima

Izvor: Glas javnosti, 30.Dec.2009, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zarađuje na "divljacima"

Aleksa Pantić (67) iz sela Žuč kod Kuršumlije počeo je ozbiljno da se bavi proizvodnjom zdrave hrane. U svom domaćinstvu ovaj penzionisani nastavnik fizičkog vaspitanja zasad gaji jednog divljeg vepra, dve svinje, od kojih je jedna suprasna.Uz još četiri mangulice, planira i da napravi farmu, sa četrdeset "divljaka".

Meso divljih svinja je, kaže Aleksa, veoma traženo jer nema holesterola, a košta oko deset evra, dok je cena "žive vage" domaće prasetine oko dva evra. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Prema njegovoj računici, uzgoj "divljaka" je bar triput isplativiji, a meso će imati i kome da proda, jer u Beogradu radi dosta specijalizovanih restorana, u kojima se služi meso divljih svinja.

- Volim životinje, pa na svom imanju gajim sve vrste živine, a u posao sa divljim svinjama ulazim jer je isplativ... Ali, ništa ne radim napamet, već se za sve konsultujem sa stručnjacima- započinje priču Pantić, dok vepra "divljaka", samo za fotografisanje, pušta iz svinjca.

I nije još čestito ni otvorio kapiju, kad veprina, brzinom munje izlete napolje...Toliko brzo, da ni objektiv fotoaparata nije stigao da ga uhvati. Tek pošto je protrčao po dvorištu nekoliko krugova, malo se primirio i stao "u pozu", što bi dobra prilika da nam Aleksa objasni kako brinuti o ovoj vrsti životinja nije nimalo laka ni bezbedna rabota, jer kad mu šta god nije po volji, ume i da ujede...

TRENIRAJU I PSE

Osim za ishranu, divlji prasići se koriste i za treniranje lovačkih pasa u ograđenom prostoru u šumi, koji se zove "gater". Vlasnici "gatera" su zato spremni da za divlje prasiće ponude dobru cenu.

POTPISI

- Ume i da ujede!


-Divljeg vepra puštaju iz obora samo za fotografisanje

-Aleksa Pantić: Nada se prihodu

- Ishrana u zatvorenom prostoru ne umanjuje kvalitet mesa, ali mora da bude kontrolisana. Svinjama nikako ne treba davati splačine, pomije i koncentrat, već samo hranu koju one i inače nalaze u prirodi-objašnjava Veselinović i dodaje da, osim čistih divljih svinja veoma kvalitetno meso daje i mešanac koji se dobija ukrštanjem divljeg vepra i svinje nemačke rase "durlak".

Takvo meso, veli Antić, nema holesterola, a ima dobru masu i brzo napreduje.

- Izuzetan kvalitet mesa ima i mangulica koja je dobijena ukrštanjem divljeg vepra i "moravke",  autohtone srpske rase svinja, koje Aleksa takođe planira da gaji- objašnjava Veselinović.

U nameri da sagradi farmu divljih svinja Aleksa ima punu podršku sina Dejana, koji kad završi posao u opštinskoj Direkciji za izgradnju, gde radi kao inženjer prostornog planiranja, obavezno dolazi da pomogne ocu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.