Vri u još jednoj zemlji

Izvor: B92, 22.Feb.2024, 10:38

Vri u još jednoj zemlji

Danski poljoprivrednici su zabrinuti da će ih planovi vlade za uvođenje poreza na emisiju ugljenika primorati da smanje proizvodnju i da zatvore farme.

Ova zemlja, kao veliki izvoznik svinjetine i mlečnih proizvoda, mogla bi da postane prva na svetu koja će uvesti porez na emisije ugljenika u poljoprivredi, a ovaj predlog ima široku političku podršku u zemlji, preneo je Rojters.

Kako navodi britanska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << agencija, uvođenjem poreza na ugljenik poljoprivrednicima, Danska bi mogla da postigne pravno obavezujući cilj do 2030. godine - smanjenje emisije gasova staklene bašte za 70 odsto u odnosu na nivoe iz 1990. godine.

Međutim, takva mera takođe bi značila veće troškove za poljoprivrednike i, kao posledicu, umanjila proizvodnju za čak jednu petinu, napominje Rojters.

Najveći uticaj imao bi porez od 100 evra na milion tona emitovanog ugljen-dioksida (CO2), a razmatrani su i niži porezi.

"Ovi modeli su zasnovani na nečemu veoma razočaravajućem - da se smanjenje klimatskih promena može postići samo smanjenjem proizvodnje“, rekao je predstavnik proizvođača mlečnih proizvoda Arla Fuds Peder Tuborg.

Danski istraživački centar za klimu Concito navodi da se više od polovine danske zemlje obrađuje, a poljoprivreda čini oko trećinu emisija ugljenika u zemlji.

Poljoprivredni sektor EU postao je političko bojno polje, dok Evropska unija nastoji da ispuni svoj cilj nulte neto-emisije do 2050.

Poljoprivrednici širom Evropske unije protestuju nedeljama, kako bi skrenuli pažnju na probleme sa sve većim troškovima i porezima, birokratijom i prekomernim pravilima u oblasti ekologije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Danski farmeri u velikom problemu: Brinu da će im porez na emisiju ugljenika ugroziti proizvodnju i zatvoriti farme

Izvor: Blic, 22.Feb.2024

Danski poljoprivrеdnici danas su izrazili zabrinutost da ćе ih planovi vladе za uvođеnjе porеza na еmisiju ugljеnika primorati da smanjе proizvodnju i čak da zatvorе farmе.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.