Vlasnik disko kluba Arena Negotin gaji divlje svinje

Izvor: TimockeVesti.net, 13.Dec.2012, 23:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlasnik disko kluba Arena Negotin gaji divlje svinje

Elvis Nikolić, vlasnik disko kluba “Arena” iz Negotina, uložio je svu ušteđevinu, ne u proširenje ili osavremenjavanje prostora za zabavu mladih, nego u – veliku farmu belih mangulica. Ove divlje svinje nastale ukrštanjem donose odličan prihod, nisu zahtevne za hranom, zdrave su i ne trebaju im bogzna kakvi uslovi za smeštaj. U toru ograđenom bodljikavom i žicom na struju nema travke, najviše je blata jer neprestano riju. U ogromnom oboru rastu voćke i šipražje, u prikrajku >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << je nevelika neizgledna zgradica. Sad ih je 110, u planini, kraj pojate je krmača sa šestoro prasadi koji će za neki dan biti preseljeni. Ni to nije cela farma.
-Za neki dan stiže “pojačanje” od još 80, a na iduću godinu – još 800 svinja. Matično stado je u Bačkom Gradačcu, gde je gazda osnovao zapat pre više godina. Radio je u inostranstvu, ali novac nije ulagao kao ovdašnji gastarbajteri u ogromne kuće i vile, nego u proizvodnju. On tamo ima rodbinu i svi su vezani za farmu-priča Dragan Ilić, radnik u Elvisovom domaćinstvu u Crnajki.
Dragan je bio na pojati, u planini, ima troje dece stiglih za školu, pa je morao da siđe u selo. Sa suprugom gaji malo povrća u plasteniku, ima voća i – Elvisovu farmu. Gazda mu je poverio celo lepo i veliko domaćinstvo, stvorio mogućnost da radi i zaradi.
-Zavoleo sam ovaj posao. Nije mi teško. Svinje jedu kukuruz, ječam, detelinu. Ne biraju. Stalno su u pokretu. Kad počnu da trče, eto kiše. Sporo rastu, potrebno je više od dve godine da dostignu 140, 150 kilograma. Najbolje se prodaju kad dostignu 30,  40 kilograma – deset evra za kilogram žive mere. Kad pređu 80 kilograma cena je šest-sedam evra, ali se isplati. Najviše ih prodajemo na Zlatiboru, gde se prave čuveni specijaliteti od mangulice-objašnjava Dragan.
Celo “stado” je belo, sem jedne, crne svinje. Ona se nekako “ušunjala” ukrštanjem. To je, veli Dragan, mađarska rasa, lošeg je kvaliteta. Najbolje su bele s velikom, nakostrešenom dlakom. Okolo obora je struja, jer “belke”umeju da budu nestašne, instiktivno hoće u planinu. Jer, to je stara, divlja rasa nastala u vrletima Homolja i još ponegde. Odgovaraju im i ravničarske šume sa puno žira i korenja.  U oborima u Crnajki najviše je mladih svinja do 40, ima i onih od 100 kilograma. Otporne su na zimu, ali veterinar je uvek prisutan bez obzira što se retko razbole. Imaju danonoćni nadzor Draganov.
Brana Filipovic, MC Bor

Pogledaj vesti o: Farma

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.