Vetrinari upozoravaju: Ukradne ovce iz Kule opasne za ishranu!

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Apr.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vetrinari upozoravaju: Ukradne ovce iz Kule opasne za ishranu!

KULA - Posle krađe stada jagnjadi s farme Đerđa Hancka, u noći između utorka i srede, veterinarska inspekcija i udruženje odgajivača ovaca i koza upozoravaju vlasnike mini-klanica i privatnih mesarskih radnji da ne kupuju od nakupaca stoku bez odgovarajućih zdravstvenih i sanitarnih dokumenata, kao i potvrda o njenom poreklu. Jer, budući da su pokradene ovce vakcinisane protiv crevnih i plućnih parazita, njihovo meso može biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vrlo štetno za ljudsku ishranu sledećih najmanje petnaest dana, pa i do dva meseca, kako smatraju nutricionisti, piše "Politika".

Kako je objasnio veterinar Sava Grozdić, takozvana karenca, period od davanja leka životinji do trenutka kada meso ili prerađevine postaju bezbedni za ljudsku ishranu, mora biti u potpunosti ispoštovana. U protivnom, upozorava Grozdić, konzumiranje takvog mesa kod ljudi može da izazove ozbiljne zdravstvene tegobe - trovanje organa za varenje, poremećaje u plućima, oštećenja nervnog sistema, razne alergije, pa i karcinome.

I dugogodišnji republički veterinarski inspektor Rade Baletić kaže da je vrlo opasno upotrebljavati meso vakcinisane stoke za ishranu, dok se precizno ne utvrdi da li je istekao rok karence. A da bi to bilo pouzdano utvrđeno, neophodni su overeni nalazi veterinarske inspekcije. Otuda je, poručuje Baletić, prilikom kupovine jagnjadi na stočnim pijacama neophodna maksimalna opreznost, kako bi se izbegao svaki rizik.

"Cena žive mere stoke u slobodnoj prodaji može nekome izgledati sasvim primamljiva i povoljna, ali ukoliko prodavac ne poseduje potrebna uverenja, to kupca može vrlo skupo koštati", podvlači Rade Baletić.

U ovčarniku Đerđa Hancka prava je pustoš. Ojađeni domaćin i njegova supruga Snežana nemoćno šire ruke, pitajući se kako je moguće da trećina njihovog godinama stvaranog stada nestane za samo jednu noć. I ranije se, vele, događalo da im budu ukradena dva do tri grla, ali su takve štete nekako podnosili, mada lopovi nikada nisu otkriveni. Baš kao što policija još nije ušla u trag ni kradljivcima koji su krajem prošlog meseca jednom domaćinu iz obližnjeg Sivca, takođe pod okriljem noći, odneli trideset ovaca, a ni onima koji su farmeru iz okoline Vrbasa nedavno ukrali petnaestak rasnih jaganjaca.

Vladimir Kankaraš, predsednik Udruženja odgajivača ovaca i koza „Bikara" u Vrbasu, kaže da su krađe na farmama ovdašnjih stočara sve učestalije i već poprimaju zabrinjavajuće razmere. Očigledno je, izjavio je on , da je u pitanju dobro organizovana grupa koja tačno zna gde, kada i kako da pohara stočne farme.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.