Vanredno stanje na severu Italije

Izvor: B92, 23.Maj.2012, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredno stanje na severu Italije

Rim -- Italijanska vlada objavila je vanredno stanje u regionu Emilija-Romanja u severnoj Italiji pogođenom zemljotresom.

To se desilo nedugo pošto je premijer Mario Monti obećao brzu pomoć za ugrožena preduzeća, naročito male farme i fabrike.

Monti je obišao i fabriku keramike u kojoj su dva radnika poginula u zemljotresu, koji je pogodio severnu Italiju u nedelju pred zoru. U potresu jačine šest stepeni po Rihteru poginulo je sedam ljudi, povređeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je više od 50, a pričinjena je velika materijalna šteta.

Monti se nakon toga vratio u Rim na sednicu vlade na kojoj je proglašeno vanredno stanje.

On je izrazio uverenje da će doći do "rapidnog" vraćanja u život regiona pogođenog zemljotresom, i, takođe je nagovestio da se razmatra privremeno ukidanje poreza dok bude trajala obnova.

Italijanski lobi poljoprivrednika Koldireti tražio je od vlade da što pre uvede poreske olakšice, jer je zemljotres pogodio oblast u kojoj se proizovdi hrana, čuvena i u inostranstvu, uključujući sir parmezan, vino Lambrusko, modensko sirće balzamiko i pršutu iz Parme.

Farme svinja i postrojenja za proizvodnju sira pretrpela su veliku štetu u zemljotresu, kao i privatne kuće, zvonici, spomenici, crkveni tornjevi.

Oko 6.000 ljudi spava u šatorima ili kolima, ili je privremeno smešteno u školskim fiskulturnim salama, pošto su im kuće uništene.

Italija još uvek procenjuje štetu na svom umetničkom nasleđu, uključujući crkve, slike i skulpture. Francuska je ponudila pomoć u restauraciji oštećenih umetničkih dela, saopštilo je italijansko ministarstvo kulture.
Pogledaj vesti o: Farma

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.