Valjevo: Poplavljeno stotinak kuća

Izvor: B92, 04.Jul.2009, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Valjevo: Poplavljeno stotinak kuća

Valjevo, Smederevo -- Oko stotinu kuća poplavljeno je danas na periferiji Valjeva, u Novom naselju, Goriću i selu Popučke, nakon što su se zbog kiše izlile Krivošija i Perajica.

Kako su meštani rekli agenciji Beta, jedno staračko domaćinstvo u Popučkama opkoljeno je vodom i ne može mu se prići, a poplavljene su i farme i nekoliko privrednih objekata.

Očekuje se dolazak vatrogasnih jedinica sa vozilima za spasavanje i ispumpavanje vode kako bi pomogli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najugroženijima, a ta vozila trenutno intervenišu u prigradskom Novom naselju.

Prekinut je saobraćaj na regionalnom putu Valjevo-Ub, preko Babine Luke i Karaule, a otežano je kretanje vozila i na magistralnom putu Valjevo-Beograd, u Popučkama, gde se vozila naizmenično kreću saobraćanjim trakama u oba smera.

U tim prigradskim naseljima i selima objekti su uglavnom građeni bez dozvola, sa temeljima ukopanim i ispod nivoa reka, a dodatni problem su i podzemne vode, Barska pruga i put Valjevo-Beograd, zbog kojih se stvaraju velike vodene površine kod ozbiljnijih padavina.

Obilne padavine sručile su se tokom popodneva i na opštinu Ub, pa se na tom području nove poplave očekuju tokom noći ili sutra ujutru.

U toj opštini reka Tamnava prethonih dana poplavila je oko 2.000 hektara u selima Takovo, Sovljak, Brezovica, Novaci i Vrelo, a saobraćaj je bio prekinut u nekoliko zaselaka u Dokmiru, Novacima i Vrhovinama.

Na području Ljiga prekinuta je žetva, jer je voda natopila pšenična polja i kombajni ne mogu da uđu u njive, a ugrožena su kukuruzna polja i bašte u dolinama reka Ljig i Kačer.

Jako nevreme u Smederevu

Smederevo i okolna sela kasno popodne zahvatilo je nevreme s olujnim vetrom, provalom oblaka i gradom, a saobraćaj u centru grada je paralisan.

Voda je odnela sloj asfalta u pojedinim ulicama, poklopci šahti u mnogim ulicama izbačeni su iz ležišta i iz njih izbijaja voda. Nivo vode na ulicama je oko pola metra. Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević obišao je najugroženije delove grada.

"Ekipe Komunalca peru gradski trg koji je pod ogromnom količinom blata jer se na njega slio sav mulj, pesak i blato sa viših delova grada. Putna podloga je uništena", rekao je gradonačelnik.

On je dodao da se grad razvija, ali da kolektor nije projektovan za obilne padavine.

Poslednjih godina, kod rekonstrukcija nekih ulica, fekalna kanalizacija spojena je sa atmosferskom, pa se fekalije, nakon jakih kiša, izlivaju u porodične kuće i stambene zgrade.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.