VIRUS ŠMALENBERG KOSI STOKU PO NEMAČKOJ

Izvor: Kurir, 01.Feb.2012, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIRUS ŠMALENBERG KOSI STOKU PO NEMAČKOJ

BERLIN - Virus šmalenberg, koji pogađa ovce, koze i goveda proširio se na 186 farmi u Nemačkoj, gde je prvi put registrovan u novembru, pokazali su najnoviji rezultati analize instituta FL (Fridrih-Lefler) koji prati širenje bolesti.

BERLIN - Virus šmalenberg, koji pogađa ovce, koze i goveda proširio se na 186 farmi u Nemačkoj, gde je prvi put registrovan u novembru, pokazali su najnoviji rezultati analize instituta FL (Fridrih-Lefler) >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << koji prati širenje bolesti.

Sada je virusom šmalenberg zahvaćeno osam saveznih država u Nemačkoj, preneo je Frans pres. U Evropi su slučajevi zaraze tim virusom dosad registrovani i u Belgiji, Velikoj Britaniji, Holandiji i Francuskoj, saopštio je institut FL.

Evropska agencija za bezbednost namirnica tvrdi da se virus šmalenberg ne prenosi na ljude, a kod životinja se može manifestovati groznicom, padom proizvodnje mleka, kao i nakaznošću mladunaca ili uginućem fetusa.

Ruska Federalna službe za veterinarsku i fitosanitarnu inspekciju saopštila je da je od danas privremeno zabranila uvoz žive krupne rogate stoke i od nje dobijenog genetskog materijala iz Nemačke, Holandije, Belgije i Francuske i takođe sitne rogate stoke i genetskog materijala iz Francuske, zbog virusa šmalenberg.

Ova služba je takođe potvrdila zabranu uvoza krupne i sitne rogate stoke iz Velike Britanije, kao i uvoza genetskog materijala od tih životinja od 1. februara, preneo je Rojters. Uvoz govedine iz tih zemalja za sada nije zabranjen, rekao je predstavnik federalne veterinarske službe Aleksej Aleksejenko i dodao da se situacija prati i da će, pri najmanjoj opasnosti, biti donesene mere zabrane uvoza.

Rusija je već od 17. januara ograničila uvoz žive sitne rogate stoke, mesa, sperme i embriona iz pomenutih zemalja. "Ova zabrana je važna za članice EU koje imaju ekonomske probleme jer znači dalje ograničenje njihove ekonomske aktivnosti", ukazala je ekonomista Organizacije UN za hranu i poljoprivredu za regione Evrope i centralne Azije Guljahan Kurbanova.
Pogledaj vesti o: Farma

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.