
Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Nov.2024, 12:02
Urbana farma mikrobilja u Kikindi
Kikinđanin Norbert Buš započeo je vrlo specifičnu proizvodnju – urbanu farmu mikrobilja. Posao je započeo pre godinu i po dana i već je stekao redovne kupce - restorane i one koji žele da se hrane zdravo.
Priča Kikinđanina Norberta Buša započeta je u Holandiji, gde se upoznao sa proizvodnjom mikrobilja, a koji je potom, vrativši se u rodni grad, odlučio da otvori svoju urbanu farmu pripremajući mikrobilje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << graška, luka, rotkvica i povrća druge vrste.
''Video sam u Holandiji na koji način se mikrobilje koristi, pa sam želeo da to prenesem kod nas u Kikindu i predstavim još jedan način zdrave ishrane. Najpopularniji su rotkvice, grašak i kupus, a imamo i luk vlašac, cveklu - svako povrće koje se zasadi može da se gaji kao mikrobilje'', priča Norbert Buš.
Proizvodnja mikrobilja nije u velikoj meri zahtevna. Neophodno je da se poseduje kupovna čista zemlja, toplota i svetlo. Zanimljivo je da mikrobilje poseduje od 10 do 40 puta više minerala i vitamina u odnosu na odraslu formu istog bilja. S obzirom na to da se gaji u zaštićenom prostoru, nema upotrebe hemije, kupci znaju šta jedu i što je najvažnije, jedu sveže. Kikinđanin je proizvodnju mikrobilja započeo pre godinu i po dana, tako da se polako i tržište otvara.
''Tržište se polako uvećava jer ljudi još uvek nemaju toliku svest o upotrebi mikrobilja, polako se interesuju, a najviše ga prodajem restoranima i onima koji žele da se hrane zdravo. Restorani ga koriste za dekoraciju hrane jer dodaju više boja na tanjir, pa jelo izgleda zanimljivije'', dodaje Buš.
Upotreba mikrobilja u većim centrima već je odavno postala praksa, pa se tako koristi za pice, čorbice, sendviče, salate i smutije. Na mladom Kikinđaninu je da to i iskoristi.
Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...
Vratio se iz Holandije u rodnu Kikindu da uzgaja ove biljke! Želi ovde da živi i zarađuje: Uveliko ima kupce svojih proizvoda
Izvor: Blic, 27.Nov.2024, 11:38
Kikinđanin Norbert Buš započeo je vrlo specifičnu proizvodnju - urbanu farmu mikrobilja. Posao je započeo pre godinu i po dana i već je stekao redovne kupce - restorane i one koji žele da se hrane zdravo.