Upoznajte Polonu i najveću farmu aronije/FOTO

Izvor: B92, 02.Jul.2016, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upoznajte Polonu i najveću farmu aronije/FOTO

Polona Ratajac nije obična devojka kojoj se sreća osmehnula preko noći, ona je najveći proizvođač aronije u Sloveniji, i put do toga nije bio bajkovit.

Ova dvadesetosmogodišnja preduzetnica je pre pet godina kupila zemljište i dugo razmišljala šta bi mogla s njim da uradi.

Odlučila se za aroniju jer je popularna na tržištu, ima potencijal za razvoj i nije puno zahtevna biljka.

“Prvo sam dugo tražila parcelu, gotovo ju je nemoguće naći. Onda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smo kupili zemljište i otac, inače po zanimanju građevinac, ukrao je ideju od Poljaka da bismo mogli zasaditi baš aroniju. Ona se uglavnom uvozi iz drugih zemalja i bila je to odlična prilika", kaže Polona.

Polonini prvi kupci bili su ljudi koji su joj pričali kako im je aronija pomogla. Danas, zbog velike potražnje plasman nije problem jer i dalje kupci uglavno sami dođu do njih.

Kaže, od aronije može dobro da se živi.

“Ulazak u posao nije lak i bilo je potrebno ispuniti veliki broj uslova da bi se dobila državna pomoć, što je vrlo teško za mlade ljude jer banke nisu sklone da zajme novac bez obezbeđenja. Bila sam u početku skeptična, ali i NLB banka i svi su mi izašli u susret”, priča ona.

Iako je jedna od 250 novih mladih poljoprivrednika, koliko ih svake godine stvori Slovenija, ona kaže da nije sve tako glatko.

“Bez obzira na subvencije o kojima govori naš ministar poljoprivrede nije to baš princip: oni bace pare i eto vam razvijajte se – ima tu dosta posla”, kaže ona, ali ističe da planira velike investicije kao i da se udruži sa ostalim proizvođačima aronije u zemlji, kako bi zajednički bili konkurentniji.

Ona, kao i mnogi poljoprivrednici u Sloveniji kaže da je organska hrana važna za budućnost.

Njenih 5,2 hektara aronije sorte “Nero” posle četiri godine može da se označi kao 100 organsko. Sada je na trećoj godini.

Kaže da je fer igrač što očekuje i od drugih, i dodaje da bi kontrola inspekcija trebalo da bude i veća.

“Mislim da bi trebalo da budu stroži. Ne može kontrola na terenu pogledom da oceni da sam nečim tretirala biljke ili ne. Trebalo bi uzeti uzorke i slati na anlizu, ali država trenutno štedi na tome”, kaže ona.

Marmelada u kombinaciji sa čokoladom,sušena, ona u prahu...nabraja Polona proizvode koje će da plasira ali kaže da je najbolja ona sveža.

Planira da otvori svoju liniju proizvoda, i da ponudi tržištu sok, džem, slatko čaj, i druge proizvode od aronije.

Želja joj je da njihov brend bude sinonim za aroniju, a na putu ka ostvarenju toga joj zasada stoje dva neprijatelja – biljne bolesti i po koja srna.

S bolestima će već nekako izaći na kraj, ali će sa srnama biti borba jer ih pušta da jedu lišća koliko žele.
Pogledaj vesti o: Farma

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.