U hrvatsim selima kraj Save pojavila se opasna zaraza; Ovo je prvi put

Izvor: B92, 27.Jun.2023, 10:49

U hrvatsim selima kraj Save pojavila se opasna zaraza; Ovo je prvi put

Prvi put u Hrvatskoj, u selima uz Savu, pojavila se afrička svinjska kuga, javljaju hrvatski mediji.

Svim vlasnicima farmi svinja je rečeno da moraju da se strogo prdržavaju svih propisanih mera, kao i mera koje odredi Ministarstvo poljoprivrede i Veterinarska inspekcija.

"Svako uginuće ili bolest svinja žurno se mora prijaviti veterinaru. Najstrože je zabranjeno zakaopavanje uginulih svinja ili odvoz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lešina bez prethodne prijave veterinarima", navodi se u saopštenju.

Afrička kuga se pojavila na području Posavskih Podgajaca, u selima uz Savu u Vukovarsko - srijemskoj županiji. To je potvrdio i Hrvatski veterinarski institut pozivajući se na rezultate pronađene u uzorcima krvi bolesnih svinja i u uzorcima organa uginulih svinja uzetih s dva objekta na području Posavskih Podgajaca.

Prema navodima ministarstva poljoprivrede reč je o dva manja objekta na kojima su se svinje držale na otvorenom.

Danas su prijavljene još dve farme zbog sumnje na afričku svinjsku kugu i to na jednom objektu s područja Gunje i na jednom s područja Rajevog Sela koji su nedaleko od Posavskih Podgajaca.

Sa svih sumnjivih objekata su takođe uzeti uzorci koji su trenutno u obradi i naređene su preliminarne mere kontrole od strane Veterinarske inspekcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.