Stočari iz Srpske u 2017. ušli sa strahom: Slobodan uvoz GASI FARME

Izvor: Blic, 22.Jan.2017, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stočari iz Srpske u 2017. ušli sa strahom: Slobodan uvoz GASI FARME

Poljoprivrednici, a naročito mlekari, ušli su u ovu godinu sa strahom da će njihov položaj biti još više oslabljen, posebno liberalizacijom uvoza kojeg predviđa adaptirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

U Udruženju mlekara RS smatraju da navedeni sporazum, čija primena je najavljena od 1. februara, nije u interesu domaće proizvodnje. Na taj problem nedavno je ukazano i na sastanku proizvođača mleka u Gradiški. Vladimir Usorac, predsednik Udruženje mlekara >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << RS, kaže da su neizbežne štete po domaću poljoprivrednu proizvodnju, koja nije zaštićena adekvatnim stimulacijama.

- Mlekari će od februara ove godine biti suočeni sa konkurencijom 4.500 tona mleka iz uvoza, ukoliko sporazum stupi na snagu u previđenom roku. To mleko će iz zemalja  EU ući u BiH bez carina i biće jeftinije od 25 do 30 pfeniga po jednom litru – smatra Usorac.

Stupanje na snagu prilagođenog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kojim se ukida carina na visoko subvencionisane proizvode iz EU znači pad otkupnih cena domaćeg mesa, uvereni su farmeri u Lijevče polju.

Savo Vasiljević iz Rogolja smanjio je broj tovnih svinja za dve trećine i sada u svojim oborima ima 300 tovljenika.

- Od farmerskog posla kojim se godinama bavi cela moja porodica, mnogo sam očekivao, davno započeo velike poslove, ali sada sam shvatio da od toga nema ništa – izjavio je Vasiljević.

Pesimista je i Ranko Sarajlić, farmer iz Laminaca koji se bavi tovom junadi i bikova. On spas ipak vidi u povećanju agrarnog budžeta odnosno povećanju sredstava za podsticaje iz republičkih i državnih izvora.

Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede Republike Srpske, nakon prošlonedeljnog sastanka sa proizvođačima i prerađivačima mleka u Kozarskoj Dubici,  napominuo je kao bitan faktor nemačku tehničku i logističku podršku provedni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ipak, on ne osporava razloge od kojih poljoprivrednici, posebno stočari strahuju.

- Direktna šteta biže ogromna jer će RS, zbog ukidanja carina izgubiti 40.000.000 KM godišnje. To su dve trećine agrarnog budzeta – kazao je ministar Mirjanić. Uvozne kvote, prema klauzulama SSP, svake godine će se povećavati.

U resornom ministarstvu procenili su da će šteta po domaći agrar dostići 650.000.000 KM. Štete od primene SSP po domaće proizvođače, do kraja januara, proceniće Svetska banka.

Nakon što su vlasti u BiH prošle godine postigle dogovor u vezi sa potpisivanjem adaptiranog SSP, ostalo je otvoreno pitanje o pomoći poljoprivrednicima koji bi mogli da se suoče sa velikim gubicima.

Hladnoća prepolovila broj prasadi

Niske temperature tokom januara uzrokovale su uginuće velikog broja prasadi u lijevčanskim i potkozarskim selima. To se posebno odnosi na male farmere koji u svojim objektima nisu uspeli obezbediti neophodnu temperaturu za prasilice. Nepovoljnu situaciju dodatno su pogoršali prekidi u snabdevanju strujom tokom prošlog vikenda, kada je sneg pokidao električne vodove u većini potkozarskih i lijevčanskih sela.

Evropljani hvale SSP

Kako je ranije rekao komesar za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han, SSP će omogućiti domaćim kompanijama pristup tržištu Evropske unije sa oko 500.000.000 potrošača, pružanje usluga i učešće na tenderima za javne nabavke u EU te doprineti povećanju mogućnosti zapošljavanja u BiH.
Pogledaj vesti o: Farma

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.