Šljivančaninu 10 godina zatvora

Izvor: Studio B, 08.Dec.2010, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šljivančaninu 10 godina zatvora

Tribunal u Hagu je osudio oficira bivše JNA Veselinu Šljivančaninu na 10 godina zatvora zbog zločina nad hrvatskim zarobljenicima na farmi Ovčara kod Vukovara u jesen 1991. Ta presuda je pravosnažna.

Prvi put u istoriji, Apelaciono veće je time, posle vanrednog preispitivanja, ponišstilo svoju prethodnu, pravosnažnu presudu kojom je u maju 2009. godine Šljivančanina osudilo na 17 godina zatvora zbog pomaganja >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i podržavanja ubistva 194 hrvatska zarobljenika na Ovčari, 20-21 novembra 2010.

Šljivačanin je proglašen krivim za pomaganje i podržavanje u mučenju tih zarobljenika. Za to delo, prvostepenom presudom, izrečenom 2007. godine, bio je osuđen na pet godina zatvora, ali je Apelaciono veće danas ocenilo da je ta kazna bila isuviše blaga.

U vreme izvršenja dela, Šljivančanin je bio načelnik za bezbednost Gardijske brigade JNA kojom je komandovao Mile Mrkšić. Tribunal je Mrkšića zbog pomaganja zločina na Ovčari osudio na 20 godina zatvora. I ta presuda je pravosnažna.

Kao osnov za ukidanje presude uz kaznu od 17 godina zatvora, Apelaciono veće je kao verodostojnu novu činjenicu prihvatilo iskaz svedoka odbrane Miodraga Panića koji je bio načelnik Štaba Gardijske brigade. Panić je u junu ove godine, na raspravi o preispitivanju presude, svedočio da Šljivančanin u novembru 1991. nije znao da je Mrkšić naredio da se sa Ovčare povuče vojna policija JNA, posle čega su zarobljenike streljali pripadnici lokalne Teritorijalne odbrane i paravojnih formacija.

Svedok Panić je tada rekao da je prisustvovao razgovoru dvojice oficira 20. novembra 1991. i da Mrkšić nije izvestio Šljivančanina o povlačenju vojne policije. Danas poništena presuda bila je zasnovana na zaključku Apelacionog veća "Mrkšić morao reći Šljivančaninu" da je povukao vojnu policiju.

Predsedavajući sudija Teodor Meron danas je, izričući presudu, rekao da je veće prihvatilo Panićevo svedočenje kao verodostojnu novu činjenicu čije bi zanemarivanje značilo da pravda nije zadovoljena. Sudije su odbacile tvrdnje Tužilaštva da je Panić svedočio kako bi prikrio sopstvenu odgovornost za zločin na Ovčari ili zaštitio Šljivančanina i JNA.

Apelaciono veće je, međutim, procenilo da je "preblaga" prvostepena presuda kojom je Šljivančanin bio kažnjen sa pet godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja mučenja zarobljenika. Zbog tog, kako je naznačio sudija Meron, veoma teškog zločina, veće je kaznu Šljivančaninu povećalo na 10 godina.

Tokom prvostepenog i drugostepenog postupka, Šljivančanin je u pritvoru Tribunala do sada proveo oko šest godina i to vreme će se uračunati u kaznu. Po pravilima suda, on može zatražiti prevremeno oslobađanje posle izdržavanja dve trećine kazne.

Šljivančanin je uhapšen u junu 2003. u Beogradu, a na privremenu slobodu je pušten posle izricanja prvostepene presude u decembru 2007. U pritvor u Sheveningenu vratio se 4. maja prošle godine, dan uoči izricanja danas poništene presude kojom je bio osuđen na 17 godina zatvora.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.