Radnici na farmi zaraženi, vlasti naložile da se 93.000 vidri usmrti

Izvor: B92, 16.Jul.2020, 19:57

Radnici na farmi zaraženi, vlasti naložile da se 93.000 vidri usmrti

Zdravstvene vlasti naložile su da se svih 93.000 vidri s farme na istoku Španije usmrte kako bi se sprečilo širenje zaraze među ljudima.

Odluka je doneta nakon što je otkriveno da je većina životinja zaražena koronavirusom.

Farma u selu La Puebla de Valverde u regiji Aragon, 200 kilometara istočno od Madrida, bila je pod nadzorom vlasti nakon što je supruga jednog od radnika bila pozitivna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na koronavirus.

Joaquin Olona, šef poljoprivrednog sektora u regiji Aragona, rekao je novinarima u četvrtak da je još sedam radnika na farmi naknadno pozitivno testirano na koronavirus, među kojima je i suprug prvozaražene.

Vlasti su prvotno naložile izolaciju životinja, no nakon nekoliko nedelja, te nakon nekoliko rundi testiranja, odlučili su usmrtiti vidre koje su se uzgajale u svrhu krzna. Više od 80 posto uzoraka krvi životinja je pozitivno na koronavirus.

Secapiel, kompanija koja vodi jedinu farmu vidri u regiji, nije bila dostupna za komentar. Vlasti su javile da će kompanija dobiti finansijsku kompenzaciju.

Već je potvrđeno da se virusom mogu zaraziti i drugi sisavci, uključujući mačke i pse. Ranije su slučajevi zaraženih vidri pronađeni u Danskoj, koja je najveći svetski proizvođač krzna od vidri. Danske vlasti naredile su da se 11.000 životinja usmrte sredinom juna.

Slučajevi su pronađeni i u Holandiji i životinje su usmrćene kako bi se sprečilo širenje zaraze na ljude. One su pokazivale minimalne respiratorne probleme, a od prve pojave slučajeva sredinom aprlila usmrćeno je preko 500.000 vidri s 13 od 115 različitih farmi u zemlji, prema izveštaju Vašington posta.

Holandija će takođe zabraniti farme vidri od 2023. godine zahvaljujući zakonu koji je izglasan pre izbijanja krize koronavirusa.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SPREČENO ŠIRENJE ZARAZE: Vlasti se odlučile na bolan potez, blizu prestonice ubijeno skoro 100 hiljada životinja

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jul.2020

Odluka je doneta nakon što je otkriveno da je većina životinja zaražena koronavirusom...Zdravstvene vlasti naložile su da se svih 93.000 vidri s farme na istoku Španije usmrte kako bi se sprečilo širenje zaraze među ljudima...Farma u selu La Puebla de Valverde u regiji Aragon, 200 kilometara...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.