RRA pokrenuo postupak protiv televizije „Pink”

Izvor: Politika, 25.Maj.2010, 22:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RRA pokrenuo postupak protiv televizije „Pink”

O kazni za ovog emitera zbog „vulgarnog ponašanja učesnika „Farme” za 20 dana. – Izvinjenje „Pinka” uz uverenje da će ubuduće izbaciti učesnike koji se neprimereno ponašaju

Savet republičke radiodifuzne agencije (RRA), nakon brojnih prijava građana, pokrenuo je juče postupak protiv televizije „Pink” zbog „ekstremno vulgarnog ponašanja” učesnika rijalitija „Farma”. Goran Karadžić, potpredsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Saveta RRA, objasnio je da je emiter u okviru prikazivanja ovog programa prekršio Zakon o radiodifuziji, Zakon o javnom informisanju i Kodeks o ponašanju emitera.

– Zakazali smo vanrednu sednicu Saveta RRA, jer smo smatrali da je neophodno da reagujemo. Pokušali smo, pre svega, razgovorom da rešimo ovu mučnu situaciju. Javnost čak očekuje da ukinemo emisiju, ali to nije moguće, jer prema zakonu i svim međunarodnim konvencijama regulatorno telo ne može da ukine bilo koju emisiju. Mi ne možemo da „skidamo” emisije sa programa čak ni onda kada je to potrebno – objasnio je Karadžić i dodao da Savet RRA ne želi da prejudicira konačnu odluku i mere koje će biti preduzete protiv televizije „Pink”. RRA može izreći opomenu, javno upozorenje ili privremeno ili trajno oduzeti dozvolu.

Goran Peković, član Saveta RRA, objasnio je da pomenuta televizija po slovu zakona ima rok od 15 dana od dostavljanja odluke o pokretanju postupka da odgovori na nju. Ali, po njegovom objašnjenju, izvesni dogovor o daljem ponašanju emitera postignut je već na hitnoj sednici.

– Naravno, to ne isključuje ono što će uslediti po zakonu nakon određenog vremenskog perioda. Vrlo je važno da emiter shvata svoju društvenu ulogu i odgovornost. Dakle, predstavnici televizije „Pink” obećali su da će zaštititi omladinu od svih vidova programa u kojima se nalazi ekstremizam u govoru, kao i od programa koji ugrožavaju mentalni ili moralni razvoj omladine – rekao je Peković.

Kada je u pitanju emisija „Farma”, to konkretno znači da će se prilikom njenog emitovanja od danas nalaziti oznaka da je program namenjen punoletnim osobama, da će, kako najavljuju u „Pinku”, dnevni pregledi biti očišćeni od svake vrste vulgarnosti, da će se posvetiti mnogo veća uređivačka pažnja i zaposliti dodatni ljudi na odabiru materijala koji će biti prikazivan.

– Značajno je da je uređivački kolegijum „Pinka” shvatio da je repriziranje ovih događaja u udarnom terminu velika urednička greška – rekao je Peković.

Tatjana Vojtehovski, predstavnica za javnost televizije „Pink”, nakon konferencije rekla je novinarima da će se preduzeti sve mere kako bi se iz programa izbacile vulgarnosti i nedolično ponašanje.

– Takođe, pre šou programa „Farma” izvinićemo se gledaocima koji su pogođeni uvredama iznetim tokom emitovanja te emisije prethodnih dana – kazala je juče Tatjana Vojtehovski i dodala da su nadležni u ovoj televiziji nekoliko puta na razne načine pokušavali da učesnicima „Farme” skrenu pažnju na ponašanje.

– Nismo mogli ni da pretpostavimo da će se ovako ponašati odrasle osobe. Zato će televizija „Pink”, mimo pravila propisanih licencom, ubuduće izbaciti svakog učesnika koji se bude neprimereno ponašao – naglasila je Tatjana Vojtehovski.

Nezvanično se moglo čuti da je ona pred Savetom RRA izjavila da je i TV „Pink” bio „zasut” pozivima građana koji su protestovali zbog sadržaja „Farme”. Kako će biti kažnjen ovaj emiter, odnosno koja će mu se od predviđenih mera izreći, znaće se za oko 20 dana.

Ljiljana Smajlović, predsednik Udruženja novinara Srbije, rekla je za „Politiku” da ona ima poverenja u ono što radi Savet za radiodifuznu delatnost.

– Nisam upućena u detalje o ovom slučaju na način na koji je upućen Savet RRA, jer ne gledam „Farmu”. Dakle, uz ogradu da manje znam od njih i na osnovu onoga što sam čula čini mi se da je vreme da se otvori razgovor o tome šta je to potrebno da učini jedna televizija kako bi izgubila nacionalnu frekvenciju – kazala je Ljiljana Smajlović i dodala da je „možda rešenje da kanali koji žele da emituju ovakav program pronađu svoju sreću među kablovskim televizijama”.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Đorđe Vlajić mišljenja je da su programi ove vrste „estetski udar na ukus”. Po njegovim rečima, najveću odgovornost za to kako izgleda program jedne televizije snose uređivački kolegijum određenog medija, ali i regulatorna tela.

Višnja Dugalić

[objavljeno: 26.05.2010.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.