RRA: Farma i Pink dobili rok 15 dana?!

Izvor: Vesti-online.com, 25.Maj.2010, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RRA: Farma i Pink dobili rok 15 dana?!

Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) pokrenuo je danas postupak protiv televizije "Pink" zbog ekstremno vulgarnog programa koji je tokom vikenda emitovan u okviru rijaliti-šoua "Farma" te televizije. Pink ima rok od 15 dana od trenutka kada mu bude dostavljena odluka o pokretanju postupka da odgovori na nju, a u RRA procenjuju da će konačnu odluku doneti za 20 dana.

Potpredsednik Saveta RRA Goran Karadžić je na konferenciji za novinare, održanoj nakon hitnog sastanka, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << objasnio da prema zakonima Srbije i međunarodnim konvencijama i regulativima, ne postoji mogućnost da regulatorno telo ukine bilo koju emisiju.

Sednica RRA sazvana je zbog verbalnog sukoba i vulgarnosti koje je reper Đus izrekao pevaču Milošu Bojaniću, u noći između subote i nedelje u ranim jutarnjim satima.

Reper je u toku noći prekoračio pravila licence i ugovor koji je potpisao time što je fizički dodirnuo drugog takmičara.

Urednici i producenti "Pinka" reagovali na način kako licenca nalaže i reper je tokom noći ozbačen iz rijaliti-šoua.

Na konferenciji za novinare, predstavnici RRA nisu želeli da prejudiciraju konačnu odluku i mere koje će biti preduzete protiv televizije Pink, ali su naveli da RRA kao regulatorno telo nema ovlašćenje da zabrani emitovanje rijaliti šou programa Farma.

"Nismo glavni urednici i ne možemo da skidamo emisije sa programa, čak i kada mislimo da je to potrebno", rekao je Karadžić i dodao da je RRA u slučaju "Farme" pokrenula postupak za izricanje mera protiv emitera, jer smatra da postoje razlozi za to.

On je naveo da RRA smatra da je u okviru ovog rijalitija došlo do kršenja Zakona o radiodifuziji, Zakona o javnom informisanju, ali i kodeksa o ponašanju emitera.

Portparol televizije "Pink" Tatijana Vojtehovski je navela da će ta televizija pooštriti uredničku pažnju i da će cenzurisani psovke i svaku vrstu vulgarnosti koju takmičari izreknu u onim segmentima kada emisija može da bude montirana.

Ona je ukazala i da će "Pink" reagovati kada se psovka, vulgarnost ili govor mržnje dogode u živom prenosu, tako što će kameru i ton preusmeriti na drugog takmičara.

"Večeras ćemo uputiti izvinjenje svim gledaocima čija smo osećanja eventualno povredili u noći između subote i nedelje", rekla je Vojtehovski.

Ona je najavila da će televizija "Pink" uvesti pravilo koje ne stoji u licenci, a to je da se takmičar sankcioniše, diskvalifikuje i kazni ukoliko govorom mržnje ili nekom vulgarnošću želi da reši konflikt.

Prema njenim rečima, "Pink" je i ranije preduzimao korake za koje je smatrao da mogu da urode plodom.

"Nekoliko puta su producenti i urednici, kada su primetili da su takmičari napeti, odlazili u Lisoviće gde su smešteni i upozoravali ih da je rečnik koji koriste neprimeren", rekla je Vojtehovski.

Ona je dodala i da je primenjena metoda "čitanja pisma Zadruge", kada takmičari znaju da su uživo u programu, a u kojima im je ukazano da se ponašaju neprimereno.

Pink ima rok od 15 dana od trenutka kada mu bude dostavljena odluka o pokretanju postupka da odgovori na nju, a u RRA procenjuju da će konačnu odluku doneti za 20 dana.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.