Prvo hrana pilićima, pa plate radnicima

Izvor: Politika, 16.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvo hrana pilićima, pa plate radnicima

Iako plate kasne tri meseca, radnici „Agroživa” koji od juče štrajkuju su nezadovoljni i zbog opasnosti da usled nedostatka hrane ugine i na stotine hiljada pilića i koka nosilja

Žitište – Zaposleni u „Agroživu Juko” preduzeću iz Žitišta koje se nalazi u sastavu pančevačke kompanije od juče su u štrajku. U ovdašnjoj klanici i deset farmi radi blizu hiljadu žitelja ove opštine. Pored toga što plate kasne tri meseca, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << radnici su nezadovoljni i zbog opasnosti da usled nedostatka hrane ugine i na stotine hiljada pilića i koka nosilja i da se uništi matično jato. Oni traže da se država zauzme za očuvanje proizvodnje u „Agroživu” koga potresa velika afera i čiji su vlasnici i glavni menadžeri u pritvoru.

Kako smo juče saznali od predstavnika sindikata nešto se preduzima i dok ovo javljamo u farme je počela da stiže hrana za živinu.

– Imamo obećanje da će od srede početi nalaganje jaja na matičnoj farmi, što znači da će biti nastavljen prekinuti ciklus proizvodnje, a postoji i obećanje da bi u petak mogao biti isplaćen deo martovske plate koji se duguje radnicima, rekao je za „Politiku” Živa Stojin, predsednik sindikalne organizacije „Nezavisnost” koja ima identične stavove kao i organizacija Samostalnog sindikata. Sindikalisti su juče pregovarali s isporučiocima gasa i struje da se domaćinstvima ugroženih radnika odloži plaćanje ovih energenata.

S radnicima klanice u Žitištu proteklog vikenda su razgovarali Stevan Moldovan, stečajni upravnik „Agroživa”, i njegov pomoćnik Vladimir Živović.

Ova dvojica stručnjaka s licencama stečajnih upravnika otvoreno su radnicima rekli da je kompanija na kolenima i da joj preti bankrot. On bi se mogao sprečiti ako bude razumevanja, pre svega poverilaca – brojnih banaka i države, pa i 3000 zaposlenih iz 32 firme iz celog ovog sistema koji već treći mesec nisu dobili platu.

– Ubeđeni smo da bi bankrot sistema „Agroživ” , imao katastrofalne posledice po vlasnike, državu, banke i radnike. Prinudnom rasprodajom imovine ne bi se naplatio ni jedan odsto od potraživanja, a radnici bi ostali bez posla, država bez poreza – rekla su dva stečajna upravnika zalažući se za nastavak rada i tražeći tri meseca da se kompanija uspravi na noge i počne uspešno da posluje. Prema njihovim rečima u nadležnim ministarstvima su se već izjasnili da je opstanak sistema „Agroživ” u nacionalnom interesu.

Po onome što se čulo, posao na oporavku kompanije koja je gotovo pola našeg tržišta snabdevala pilećim mesom neće biti nimalo lak. Tako je rečeno da je samo žitištanska klanica u finansijskoj blokadi od preko milijardu dinara, a ceo sistem „Agroživa” poveriocima duguje 11 milijardi dinara. Bukvalno sva imovina kompanije je pod hipotekom, brojna poljoprivredna mehanizacija, automobili i kamioni su kupljeni na lizing.

Da bi ostvario svoje planove po kojima bi trebalo ići na reorganizaciju kompanije, a ne na likvidaciju, stečajni upravnik traži da se upravljačkih prava privremeno odreknu i vlasnik i poverioci, pa je o tome morao da razgovara i s pritvorenim Miroslavom Živanovićem.

– „Agroživ” vredi samo ako radi, jasno je poručio i radnicima čije strpljenje očekuje Stevan Moldovan.

On je bio izričit u tome da plate može da isplati tek kad novca bude na računu, a on se može očekivati od prodaje uljane repice čija kosidba treba da počne.

Đ.Đukić

[objavljeno: 17/06/2008]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

"Agroživ": Afere, dugovi i štrajk

Izvor: B92, 17.Jun.2008, 20:37

Beograd -- Zaposleni u preduzeću "Agroživ Juko" iz Žitišta, koje je deo pančevačke kompanije, od ponedeljka štrajkuju... Osim što im plate kasne tri meseca, radnici traže da se država zauzme za očuvanje proizvodnje u "Agroživu", koji potresa velika afera i čiji su vlasnici i glavni menadžeri...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.