Pronašli mu više od pola miliona dolara skrivenih u sofi; Predsednik Južne Afrike oslobođen optužbe za krađu

Izvor: B92, 30.Jun.2023, 17:46

Pronašli mu više od pola miliona dolara skrivenih u sofi; Predsednik Južne Afrike oslobođen optužbe za krađu

Južnoafrički predsednik Siril Ramafos danas je oslobođen optužbi koje su izazvale skandal, a u koje spada i krađa više od pola miliona dolara.

Novac je pronađen skriven u sofi na njegovoj farmi.

Kancelarija javnog zaštitnika, koja poziva političare na odgovornost, saopštila je da Ramafosa nije prekršio etički kodeks za članove izvršne vlasti Južne Afrike, zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << incidenta koji se dogodio 2020. godine, ali je javno otkriven tek prošle godine, preneo je AP.

Skandal se smatra najvećim izazovom u Ramafozinom predesednikovanju najrazvijenijom afričkom ekonomijom, a krivična istraga o incidentu još uvek je u toku.

Predsednik je rekao da je ukradeno 580.000 dolara u gotovini, dok je javni beležnik naveo da istraga nije mogla da potvrdi koliko novca je u pitanju.

Ramafosa (70) optužen je da nije propisno prijavio krađu policiji u pokušaju da prikrije postojanje velike sume novca skrivenog u nameštaju na njegovoj farmi. Rekao je da je to prijavio šefu svog obezbeđenja, koji je deo južnoafričke policijske službe.

Javni beležnik je u svom konačnom izveštaju o skandalu prihvatio tvrdnju da je Ramafosa prijavio krađu šefu ličnog obezbeđenja i odbaacio je tezu da je predsednik postupio nepropisno.

Dodao je da nema dokaza da je Ramafosa kriv za sukob interesa u vezi sa bilo kakvim prihodima od poslovnih operacija njegove farme divljači Fala Fala u severnoj provinciji Limpopo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Južnoafrički predsednik oslobođen optužbe za krađu oko 580.000 dolara: Novac bio sakriven u nameštaju na njegovoj farmi?

Izvor: 24sedam.rs, 30.Jun.2023

Ramafosa optužen je da nije propisno prijavio krađu policiji u pokušaju da prikrije postojanje velike sume novca

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.