Prodavali državno kao svoje

Izvor: RTS, 22.Nov.2012, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodavali državno kao svoje

Iako im zakon to ne dozvoljava pojedini vlasnici prodavali su državno zemljište kao privatno. Savet za borbu protiv korupcije ukazuje da se zloupotrebe i dalje dešavaju. U Agenciji za privatizaciju tvrde da su sve privatizacije urađene po zakonu.

Pojedini vlasnici poljoprivrednih preduzeća ne odnose se prema njima kao dobri domaćini. Prodali su stoku, zatvorili farme, rasprodali mehanizaciju i dozvolili da njive pokrije korov. Neki od njih prodali su državno poljoprivredno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zemljište, iako im zakon to ne dozvoljava. Savet za borbu protiv korupcije ukazuje da se zloupotrebe u poljoprivrednim preduzećima i zadrugama i dalje dešavaju.

Teško je ući u trag ko je kriv što se, iako je protivzakonito, menjaju vlasnici državne i zadružne zemlje iako se izričito zna kome ona pripada.

"Više puta smo se obraćali agenciji za privatizaciju i nikada nismo dobili potrebne i podrobne podatke na osnovu kojih bi mogli da utvrdimo ko je kupovao i o kojim se površinama radi i koliko je na taj način otuđeno državne i zadružne zemlje", kaže Jelisaveta Vasilić iz Saveta za borbu protiv korupcije .

Najviše novih vlasnika poljoprivrednih preduzeća uknjiženo je pre pet, šest godina. Na različite naćine kupovane su i zemljoradničke zadruge i njihova imovina.

"Zadružni savez Srbije je početkom 2002. godine Agenciji za privatizaciju dostavio spisak 150 društvenih poljoprivrednih dobara u kojima se nalazi zadružni kapital i tražio od agencije da se obustavi prodaja zadružnog kapitala i imovine u procesu privatizacije", rekao je Dragan Marković iz Zadružnog saveza Srbije.

U Agenciji za privatizaciju tvrde da su sve privatizacije urađene po zakonu.

Direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković kaže da nijedna privatizacija nije sprovedena bez jasnog razgaraničenja vlasništva nad zemljištem, a da kupci kupovinom preduzeća niu sticali vlasništvo nad zemljom, već vlasništvo nad preduzećem.

U Agenciji kažu i da su ih pre prodaje poljoprivrednih preduzeća Ministarstvo poljoprivrede i Republički katastar obaveštavali o tome da li je zemlja tih organizacija društvena, zadružna ili državna.

"Ukoliko je bilo prodaje društvenog, zadružnog i državnog poljoprivrednog zemljišta svi ugovori koji se odnose na prodaju državnog zemljišta su po sili zakona ništavni", ističe Zoran Knežević iz Uprave za zemljište.

Od 146 privatizovanih poljoprivrednih preduzeća i kombinata zbog neispunjenja preuzetih obaveza, Agencija za privatizaciju je raskinula dvadesetak ugovora. Preduzeća su tako vraćena u državno vlasništvo.
Pogledaj vesti o: Farma

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.