Pravi domaći kozji sir na pragu desete decenije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2019, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravi domaći kozji sir na pragu desete decenije

Aleksandar Lončarević, poznati jugoslovenski veterinarski stručnjak u oblasti zdravstvene zaštite svinja danas u devedeset i prvoj godini života u šumadijskom selu Dobrača kod Kragujevca drži malu farmu koza i ovaca, a svoje penzionerske dane provodi tako što pravi kozji sir.

Doktor Aleksandar Lončarević, jugoslovenski stručnjak za zdravstvenu zaštitu svinja u Šumadiju je došao prvi put 1956. godine.

Deset godina je po šumadijskim selima pružao veterinarske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << usluge a danas svoje penzionerske dane u devedeset i prvoj godini života provodi na seoskom imanju u selu Dobrača kod Kragujevca.

"Mnogo volim koze i to je najpametnija životinja koju sam do sada imao prilike da negujem. Ovce isto volim jer su mi i jedan i drugi deda držali ovce tako da sam ja iz te ljubavi prema stočarstvu otišao na Veterinarski fakultet i svinje sam posebno izučavao i nadgledao sam i obilazio oko 60 farmi u Jugoslaviji", rekao je Aleksandar Lončarević, doktor veterinarskih nauka u oblasti svinjarstva.

Iako ponekad ima problema sa pritiskom, Aleksandar Lončarević na pragu desete decenije života ostalih zdravstvenih tegoba nema pa penzionerske dane provodi aktivno u svom domaćinstvu praveći kozji sir.

"On je pun vitamina, odnosno kalcijuma i fosfora i jako je dobar, što je veoma bitno naročito kada su mlade životinje u pitanju i sama surutka je jako cenjena jer se unutar nje nalaze ti elementi vitamina B17 koji jako dobro utiče na srce i na nervni sistem. Kiselo mleko je isto odlično, sve što ima veze sa kozjim sirom i uopšte sirom je zdravo i mi u porodici samo to konzumiramo", izjavio je Lončarević.

Sredinom šezdesetih godina Aleksandar Lončarević odlazi kao naučni saradnik u Institut za veterinarstvo Srbije a narednih godina objavljuje 4 knjige i čak 150 radova sa saradnicima gde se kroz praksu usavršavao u oblasti svinjarstva izučavajući i svinjsku kugu.

"Ti eksperimenti su doveli do toga da sam ja tada spasao četiri, pet farmi koje su imale svinjsku kugu a imale su 20 000 i 30 000 godišnju proizvodnju svinja. Sve koje su bile bolesne nismo lečili nego smo ih odmah uklanjali, dok smo u isto vreme vršili temeljnu dezinfekciju i vakcinaciju ostalih svinja i to sa dve, tri i pet doza vakcina tako da sam imao i veliku podršku ljudi, koji su tada radili na tim farmama da ne dođe do širenja virusa dok nezaražene ne steknu imunitet a sticale su ga vrlo brzo zbog velikih doza vakcine", smatra, Lončarević.

Aleksandar Lončarević kako sam kaže dnevno dok su koze i ovce na ispaši prepešači i do 5 kilometara. Poznat je i po tome što je razvijao simentalsku rasu goveda u Šumadiji pa je u svom radnom veku osemenio oko 10 000 krava.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.