Poslednji heroj među političarima na Beldocsu

Izvor: SEEcult.org, 13.Mar.2015, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednji heroj među političarima na Beldocsu

Festival Beldocs prikazaće 10. maja u Beogradu film “Lekcije iz cvetne leje” o odlazećem predsedniku Urugvaja Hozeu Muhiki (79), jednom od omiljenih političara u svetu, koji izdvaja 80 odsto predsedničke plate za siromašne, a živi sa suprugom i psom na farmi u okolini Montevidea, baveći se komercijalnim uzgojem cveća.

Muhika (79) je tokom petogodišnjeg mandata donirao ugroženima više od pola miliona dolara. Ne živi >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << u raskošnoj rezidenciji i ne koristi osoblje koje mu po zakonu pripada, a za prevoz od kabineta do farme koristi 28 godina staru Folksvagenovu “bubu”.

Film “Lekcije iz cvetne leje” (Lessons From the Flowerbed) prati uobičajenu dnevnu rutinu tog nesvakidašnjeg državnika, koji je poznat i po legalizaciji upotrebe marihuane, a u ambijentu svog imanja izneo je pred rediteljku Hajdi Spekonja (Heidi Specogna) i gledaoce njenog filma obilje iskrenih, oštroumnih opservacija, formiranih tokom pet decenija duge političke karijere.

Neke mudrosti Muhiki su se otkrile za vreme obavljanja predsedničke funkcije, a do drugih je, pak, došao kao gerilac i politički zatvorenik, tokom mučnog dugogodišnjeg tamnovanja - najčešće u apsurdno nehumanim uslovima.

Poslednji heroj među političarima”, kako ga je okarakterisao Emir Kusturica, Muhika nekonvencionalnim životnim stilom i doslednim, humanističkim načinom vođenja države već čitav niz godina privlači pažnju svetskih medija, ali i građana širom sveta koji su aktivni na društvenim mrežama.

Donevši niz levo orijentisanih zakona, Muhika je završio mandat uz neverovatan rejting od 65 odsto glasova potencijalne podrške, ostavljajući istovremeno državu u solidnoj ekonomskoj situaciji sa predispozicijama za dalji razvoj.

Iako deklarisani ateista, Muhika sve vreme ostaje privržen mladalačkim idealima i iskrenom humanizmu koji prožima njegovo političko delovanje do dana današnjeg.

Bez obzira na gotovo svetačku auru aktivizma, dobrote, pa čak i bezgrešnosti – koja harizmatično prati bivšeg urugvajskog predsednika – film rediteljke Spekonja, kako je naveo Beldocs, ne odaje utisak šablonskog, jednodimenzionalnog (plaćenog) PR pamfleta. Kroz otvoreno konfrontirajući stil ispitivanja, ona uspeva da dođe do samog korena Muhikine političke moći, dok višegodišnje narušavanje privatnosti i te kako nervira Hozea. U jednom trenutku filma, on daje oduška potisnutom besu, vičući na snimajuću ekipu: “Dosta! Ja nisam glumac!”

O Muhiki je snimljeno više značajnih dugometražnih dokumentarnih filmova, a jedan najreprezentativnijih – “Pepe Muhika: lekcije iz cvetne leje” moći će da premijerno vidi publika festivala Beldocs 10. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Osmi Beldocs će biti održan od 7. do 13. maja, a otvoriće ga izuzetan dokumentarac “Citizenfour” Laure Pojtres o Edvardu Snoudenu i načinu na koji je obelodanio tajna dokumenta NSA o nadgledanju internet komunikacije građana i prisluškivanju svetskih zvaničnika.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.