Pobednik takmičenja Domaćinstvo koje su laste izabrale“ iz Bačke Topole

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jun.2019, 05:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobednik takmičenja "Domaćinstvo koje su laste izabrale“ iz Bačke Topole

Norbert Kiš Bičkei iz sela Utrine kod Bačke Topole, pobedio je u takmičenju "Domaćinstvo koje su laste izabrale“. On na farmi ima 48 aktivnih gnezda seoskih lasta, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Pobednik će biti nagrađen tonom kukuruza.

Laste su prešle nekoliko hiljada kilometara na putu od podsaharske Afrike do salaša porodice Kiš Bičkei, gde su svile gnezda. Prijavu za takmičenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poslala je Norbertova mlađa sestra Rita, bez njegovog znanja. Za pobedu je saznao kada je objavljena u medijima. „Nagrada će dobro doći za prehranu više od šezdeset grla stoke, kaže naš domaćin.

"Dobićemo tonu kukuruza, verovatno petog jula, kako sam ja čuo, i to puno znači, jer ova količina kukuruza je dovoljna za nedelju dana od prilike. Na imanju trenutno ima gotovo stotinu lasta, legu se dva puta godišnje i do kraja leta biće ih četiri stotine. Svako jutro ustajem u pola pet i moj radni dan počinje uz njihovu pesmu", kaže Norbert.

"Imamo 48 gnezda, od toga 40 u jednoj staroj štali. Laste vole starije štale, jer tamo ima drvenih greda", dodao je on.

Ove godine u takmičenju su učestvovala 44 domaćinstva iz svih krajeva naše zemlje. Prijavljeno je 590 gnezda koja trenutno nastanjuje više od 3500 seoskih lasta.

Seoske laste imaju i ekonomsku vrednost. Procenjuje se da one dnevno pojedu tri miliona komaraca i muva. Zahvaljujući malim pticama selicama, uštede se značajna sredstva koja bi bila potrošena na uništavanje tih insekata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.