Izvor: RTS, 28.Apr.2021, 16:05

Pet jarića na farmi Dobrića

Nesvakidašnja priča iz Bele Reke kod Šapca. Na farmi porodice Dobrić pravi berićet, jedna koza je ojarila čak pet jarića.




Pripremili: Nenad Tomašević i Branimir Cvetković


Prošle godine je ojarila četiri, a ove, na iznenađenje domaćina, ista koza je pre nekoliko dana na svet donela pet jarića. Svi su živahni i zdravi,  i dobro napreduju.


,,Videli smo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se ojarila, da ima dvoje jarića, i pomislili smo, to je standardno. Dva jareta po kozi to je neki prosek štalski. Da bi ubrzo bilo i tri, i četvrto, ja sam ubrzo otišao zbog obaveza, da bi me supruga pozvala i rekla da imamo pet jarića od ove koze, kaže Vladmir Dobrić iz Bele Reke.

Tri muška i dva ženska jarate, Dobrići dohranjuju. Najmlađih ih obilaze nekoliko puta dnevno.


Najviše se raduju najmlađi, jedno jare je odmah nazvano Crne šape. Hrane ih i igraju se sa njima.

Da alpska koza ojari petorke, osim dobre genetike, Vladimir kaže da je važna i ishrana.


,, Nikakvo semenjenje veštačko, niti bilo šta drugo. Verovatno je tome doprineo taj njihov slobodan život, kako bih ja rekao, što su svakog dana na ispaši, i verovatno im prija, i samim tim je veća plodnost. Ljudi kažu, i ja sam to malo pratio, kod nekih krmača toliko prasica ne oprasi'', objašnjava Vladimir.

Dobrići koze gaje sedam godina. Na farmi u Beloj Reci imaju više od sto grla i godišnje proizvedu i u svojoj mlekari prerade oko 30.000 litara mleka.
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.