Organske farme sve popularnije

Izvor: RTS, 16.Jul.2012, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Organske farme sve popularnije

Porodica Belča iz sela Dobrica pre tri godine počela je da se bavi organskom proizvodnjom. Iako taj posao nije siguran i lak, motiviše ih, kažu, zdrav život i zdrava hrana.

Tri generacije porodice Belča ponosne su na organski krompir, koji su počeli da gaje prošle godine.

Sorte i stajnjak su za početak nabavili iz inostranstva, a protiv plamenjače i zlatice bore se biološkim, dozvoljenim insekticidima. Za sada nemaju zarade i rod jeste malo umanjen, ali je, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kako kažu, hrana kvalitetna i zdrava.

"Mi smo tek na početku i finansijskih efekata još nema. Prošle godine smo sejali pšenicu koja je otišla za domaće potrebe, prvenstveno za ishranu živine. Sada imamo i neke druge biljke", kaže Vladimir Belča. "Najteže je naći tržište, ali se nadamo prodaji."

Vladimirov sin Dejan vratio se iz grada na selo i želi da se bavi poljoprivredom. On se nada da će se u toj oblasti nešto poboljšati i da će mladi ostajati na selu da se time bave.

U domaćinstvu Belča ima dosta živine, ali i golubova, papagaja, divljih fazana. Plan im je da i to pretvore u organsku proizvodnju, zbog dobrog mesa i jaja.

Vladimirova žena Ljiljana je bila činovnik, a sada je na farmi.

"Želim da gajim živinu, ćurke i patke, koje ću ih hraniti našom, zdravom, organskom hranom", kaže Ljiljana. "Mi smo sve ovo počeli sa nevericom, ali sada vidimo da je u tome budućnost."

U širem okruženju Pančeva ima samo deset organskih farmi. Vladimir Filipović iz Instituta "Tamiš" kaže da su najveći problemi za otvaranje organske farme obimna dokumentacija, mnogo radne snage i neregulisano tržište.

"Dobra strana je što sve više marketa traži organsku hranu i ona se sve više kupuje", kaže Filipović. "To je i dobar potencijal za turizam, jer posetioci mogu da imaju ture gde posećuju farme, kupuju proizvode, domaćini mogu i da nude smeštaj, promovišu stare zanate."

U svetu se organska proizvodnja povećava svake godine za 15 odsto. Plan Evropske unije je da do 2020. godine ona čini čak dvadeset odsto od ukupne proizvodnje.
Pogledaj vesti o: Farma

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.