Organska farma u Deliblatskoj peščari

Izvor: RTS, 02.Maj.2014, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Organska farma u Deliblatskoj peščari

Jedna od malobrojnih organskih farmi u južnobanatskom okrugu pripada porodici Vojnov i nalazi se na obroncima Deliblatske peščare. Pomoć dobijaju od stručne poljoprivredne službe i Američke ambasade, koja podržava projekat razvoja mladih u ruralnim sredinama.

Imanje na obroncima Deliblatske peščare porodica Vojnov iskoristila je da pre tri godine započne organsku proizodnju. Gaje voće i povrće, kukuruz, a zasadili su i vinograd, od čega tek očekuju dobit. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Najmlađi član porodice uključio se u projekat "4 h", koji podržava Američka ambasada.

"4h znači na engleskom ruka-glava-srce-zdravlje. Reč je o projektu razvoja mladih u ruralnim sredinama. Stručnjaci iz američkog Ministarstva poljoprivrede pomažu nam kroz različita predavanja i radionice, i obučavaju naše mlade u Pančevu i Vranju da budu lideri u tom projektu", objašnjava Bojan Vojnov.

"Mi smo donirali softver koji se zove "Farmbuk" i koji služi da se naprave biznis planovi i da se upravlja poljoprivrednom proizvodnjom, a mladi su ti koji će to širiti dalje", kaže Klemen Gelhar, predstavnica američkog Ministarstva poljoprivrede.

Organska proizvodnja zahteva velika ulaganja i fizički rad, a za dobijanje sertifikata potrebno je četiri godine. Sve se radi uz pomoć poljoprivredne stručne službe.

"Svaki njihov dolazak značio je za nas obimnu papirologiju, što nam je predstavljalo teškoću. Takođe, problem je kako nabaviti seme za organsku proizvodnju. Zato nismo sigurni da li ćemo uspeti u ovome ili ćemo odustati", priznaje Đurica Vojnov.

Uspeh u ovom poslu postigla je i porodica Maksimov iz Dobrice, koja gaji žitarice i živinu.

"Počeli smo pre četiri godine. Cilj nam je bio da organski gajimo pšenicu i druge žitarice i njima hranimo živinu, kako bi imali organsko meso. Sada snabdevamo jedan restoran u Beogradu i zadovoljni smo napretkom tog posla", priča Ivana Maksimov.

Porodica Vojnov želi da razvija i seoski turizam, pa su sklopili saradnju sa etno udruženjima iz sela Dolova, koje se nalazi u blizini njihove farme.

rts.pancevo@rts.rs

+381 13 342 555
Pogledaj vesti o: Farma

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.