Od ovčarstva se lepo živi

Izvor: RTS, 09.Apr.2018, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od ovčarstva se lepo živi

Stanje u srpskom ovčarstvu se polako popravlja, tvrde braća Branko i Aleksandar Milovanović iz Matijevca kod Šapca, koji su najveći uzgajivači ovaca u tom kraju. Znanje koje su stekli na studijama, mladi veterinari primenjuju na svojoj farmi, i motivišu druge da ostanu na selu i bave se tim poslom.
Rođeni su u gradu, a po završetku fakulteta, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Branko i Aleksandar odlučili su da žive na selu.

Prve ovce kupili su pre desetak godina, danas na porodičnoj farmi imaju 150 umatičenih grla francuske rase il-de-frans.
Aleksandar Milovanović iz Matijevca kaže: "Od kada znam za sebe, mi smo hteli da se bavimo životinjama, veterinom, dolazili smo, pošto smo rođeni u Sloveniji, kod babe i dede u selo, to nam je bio jedini dodir sa životinjama."
"Živeo sam dugo u gradu, mnogo mi je to nekako zatvoreno i skučeno. Živim na selu, tu mi je i posao, i onda jedino što možemo ovde na selu da iskoristimo jeste ovako baviti se životinjama, zemljom, to je logičan sled po meni, i tim putem sam i krenuo", navodi njegov brat Branko Milovanović.

Prvog rasnog ovna, Milovanovići su uvezli pre šest godina iz Francuske.
Znanje koje su stekli na studijama, dodato su usavršili u inostranstvu. Posetili su brojne farme na skoro svim kontinentima.
Aleksandar Milovanović iz Matijevca, objašnjava:
"Ja sam doktorirao u oblasti reprodukcije, što se tiče veterinarskih nauka. A ovo pokušavao da primenimo što više može. Imali smo priliku malo da obiđemo naš globus što bi rekli, u Australiji smo bili, u Kini, Južnoj Americi, imali smo prilike da vidimo šta drugi rade, pa kad vidite šta drugi rade, pitate se što ne bi mogli i mi, kad imamo, uglavnom bolje uslove nego drugi."
Želja mladih veterinara iz Matijevca je da unaprede srpsko ovčarstvo.
Ovce uglavnom uzgajaju za priplod, i primenjuju najsavremeniju tehnologiju osemenjavanja.
"Dolaze ljudi iz grada, interesuju se kako bi mogli da osveže svoja imanja, ili da pomognu malo rodbini, roditeljima, ulaže se u ovčarstvo. Šta bi tebalo da se promeni da bi se popravila slika u ovčarstvu? Trebali bi više da radimo, ništa više, ta navika da se promeni", smatra Branko Milovanović iz Matijevca.
Milovanovići obrađuju 15 hektara zemlje, i za ishranu ovaca, godišnje pripreme oko 180 tona silaže.
Ne planiraju povećanje stada, ali će zato, kažu, raditi na poboljšanju kvaliteta, i uvozu novih tovnih i mlečnih rasa.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.