Novi slučajevi ptičjeg gripa

Izvor: B92, 25.Mar.2011, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi slučajevi ptičjeg gripa

Holandija namerava da uništi oko 127.500 koka nosilja na farmi u južnom delu zemlje, nakon što je kod živine evidentirana pojava virusa ptičjeg gripa H7.

Holandsko ministarstvo poljoprivrede je objavilo da je virus uočen na farmi u jednom selu 170 kilometara jugozapadno od Amsterdama, nedaleko od granice sa Belgijom.

Prema vladinom saopštenju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obavljaju se dodatna testiranja, na osnovu kojih će se utvrditi da li se radi o niskopatogenoj ili opasnijoj, visokopatogenoj vrsti, preneo je Rojters.

U najgoroj situaciji u vezi sa ptičjim gripom Holandija je bila 2003. godine, kada se u zemlji pojavio tip H7N7. Zbog naglog širenja bolesti uništeno je oko 30 miliona komada živine, što je bilo približno trećina tadašnjeg uzgoja u zemlji.

Prema vladinim podacima iz 2009. godine, na holandskim farmama se gaji približno 32 miliona koka nosilja i oko 46 miliona pilića namenjenih za ishranu.

U zemlji se godišnje proizvede bezmalo 9,7 milijardi jaja, što predstavlja sedam odsto ukupne produkcije Evropske unije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U Holandiji novi slučajevi ptičjeg gripa

Izvor: S media, 26.Mar.2011, 00:04

Holandija namerava da uništi oko 127.500 koka nosilja na farmi u južnom delu zemlju, nakon što je kod živine evidentirana pojava virusa ptičjeg gripa H7. ..Holandsko ministarstvo poljoprivrede je objavilo da je virus uočen na farmi u jednom selu 170 kilometara jugozapadno od Amsterdama, nedaleko...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.