Nipošto ne prodavati PKB

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Sep.2015, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nipošto ne prodavati PKB"

Nova farma PKB korporacijaje na gazdinstvu "Partizanski prelaz", jedna je od najsavremenijih farmi u Evropi, u čiju je izgradnju uloženo 11 miliona evra. Farma je napravljena sa ciljem poboljšanja ambijenta za muzne krave, koje su u slobodnom sistemu držanja. Opremljena je i savremenim rotacionim izmuzištem od 80 mesta, koje omogućava mužu i do 500 krava u toku jednog sata. Rezulatati su zavidni.

Muzni prosek je oko 32 litre, beli napitak je ekstra kvaliteta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a prodaju ga IMLEK-u za 38 dinara po litru. Direktor gazdinstva "Partizanski prelaz" Zoran Spasojević, kaže, da su, iako je neočekivano duga jara i žega umanjila prinose ratarskih kultura, uspeli da naprave dovoljno silaže za ishranu krava.

A, PKB korporacija je ugledno imanje, još uvek u državnom vlasništu. Nalazi se u procesu restruktuiranja. Radnici tvrde, kako se moglo čuti na skupu koji je održan u organizaciji dva sindikata, da je to preduzeće profitabilno i da ga ne treba prodavati.

"Predlažemo da PKB ostane u državnom vlasništvu i da se ne prodaje. Takvi modeli postoje i u Evropi da je država vlasnik preduzeća", kaže Milisav Đorđević, Samostalni sindikat PKB.

"Nijedan dinar nismo dobili od države za plate radnika sve smo to sami zaradili iz naše proizvodnje. PKB posluje profitabilno", kaže Nikola Lazić, Nezavisni sindikat PKB.

I stručnjaci su saglasni da bi PKB trebalo da ostane u vlasništvu države, jer je to preduzeće od ogromnog značaja za srpsku privredu i prehrambenu sigurnost zemlje.

Ljubodrag Savić profesor ekonomskog fakulteta kaže da bi PKB trebalo dokapitalizovati ili da država ostane sa 51 odsto većinski vlasnik.

"Nikako ne treba prodavati PKB jer takvo preduzeće uz dobro rukovođenje može postati prehrambeni gigant za našu zemlju", ističe Miladin Ševarlić agroekonomista.

A kako su za RTV saopštili iz kabineta gradonačelnika Beograda iduće nedelje izaći će sa saopštenjem na koji način će rešiti sudbinu PKB korporacije koja je u restruktuiranju odnosno po kojem modelu će biti obavljena privatizacija tog giganta u proizvodnji mleka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.