Niču nove farme po Bačkoj

Izvor: Politika, 13.Jun.2010, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niču nove farme po Bačkoj

Samo u poslednje tri godine, uz potporu kredita iz fondova za razvoj, na širem području Bačke podignuto je tridesetak savremenih objekata za stočarstvo

Vrbas – I pored toga što u Vojvodini postoje svi uslovi za razvoj ovčarstva – tradicija, iskustvo i znanje potrebno za postizanje dobrih proizvodnih rezultata, ta grana stočarstva još nije dovoljno razvijena. Prema zvaničnoj statistici, na farmama i pašnjacima panonske ravnice ima oko 250.000 ovaca, a do pre >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << četvrt veka bilo ih je i trostruko više.

Međutim, sudeći po aktivnostima Udruženja odgajivača ovaca i koza „Bikara“ u Vrbasu, čiji će članovi ove godine tržištu isporučiti oko dvanaest hiljada jagnjadi i jaradi i pola miliona litara mleka, ova vrsta poljoprivredne delatnosti na dobrom je putu istinskog preporoda. Samo u poslednje tri godine, uz potporu kredita iz fondova za razvoj, na širem području Bačke podignuto je tridesetak novih savremenih farmi. Ohrabruje i činjenica da ovaj posao postaje privlačan i za sve veći broj mladih ljudi koji su, kako ističe predsednik Udruženja Vladimir Kankaraš, u tome našli dobru priliku za unosan biznis, ali i za zapošljavanje članova svojih porodica.

– Oko 300 naših članova sa područja opština Vrbas, Srbobran, Kula, Mali Iđoš, Bačka Topola, Bečej i Bačka Palanka na svojim farmama imaju više od deset hiljada ovaca, i to vrlo kvalitetnih rasa, kao što su „cigaje“, „pramenke“, „virtenberg“, „bergamo“. U kozjim matičnim stadima, koja su nešto manja, uglavnom su zastupljena oplemenjena nemačka i visokomlečna alpska grla. Da bi se postojeća proizvodnja unapredila i udovoljila zahtevnim evropskim standardima, posvećujemo i veliku pažnju stručnom usavršavanju svih članova, pri čemu ostvarujemo izuzetno dobru saradnju sa Institutom za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu – navodi Kankaraš, dodajući da je tokom protekle tri godine nekolicina ovdašnjih stočara u više navrata boravila na velikim farmama u britanskoj pokrajini Kent, pa sada iskustvo i znanje stečeno tamo primenjuju u svojim gazdinstvima i prenose svojim kolegama.

Naš sagovornik smatra da se ekonomska opravdanost u ovčarstvu postiže ponajviše uzgojem grla za proizvodnju jagnjećeg mesa, kao i za reprodukciju. Uz to, nije zanemarljiva ni dobit od mleka, a ponovo je zaživeo i organizovani otkup vune, koja je godinama bacana na smetlišta ili spaljivana, jer nikome nije bila potrebna.

– Cena jagnjećeg i jarećeg mesa od dva i po evra za kilogram žive mere donosi pristojnu zaradu farmerima koji su ozbiljno posvećeni ovom poslu. Nažalost, za sada smo orijentisani isključivo na domaće tržište, mada postoji veliko interesovanje i za izvoz. Tu, međutim, bez pomoći države ništa sami ne možemo učiniti. Poznato je da se u Evropi traži kvalitetno jagnjeće meso, ali treba poštovati određena pravila, pored ostalog da u jednoj isporuci bude najmanje od 600 do 1.000 jagnjadi iste rase, pola, težine i kvaliteta. Jedan farmer to ne može sam postići, zbog čega je neophodno raditi na udruživanju ovčara iz svih krajeva Srbije – poručuje Vladimir Kankaraš, predsednik Udruženja odgajivača ovaca i koza „Bikara“ u Vrbasu.

Petko Koprivica

-------------------------------------------------

Krediti za farmere

Velike sume novca država izdvaja poslednjih godina za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, pa i stočarstva. Tako je upravo u toku konkurs Sekretarijata za razvoj poljoprivrede Vojvodine za dodelu kredita za nabavku osnovnih stada u ovčarstvu i kozarstvu u ukupnom iznosu od 20 miliona dinara. Pozajmice će se dodeljivati registrovanim gazdinstvima u pokrajini u iznosima od hiljadu do dvanaest hiljada evra. Rok otplate je 18 meseci, sa jednogodišnjim grejs periodom i kamatnom stopom od 1,9 odsto godišnje.

objavljeno: 14/06/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.