Nedimović: Cene svinja idu na 185 RSD

Izvor: B92, 17.Jul.2018, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedimović: Cene svinja idu na 185 RSD

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obišao je jednu od najvećih farmi za tov svinja u Mačvi, "Braća Parlagić" i tom prilikom rekao da cene svinja rastu.

Kako je rekao, sve su procene da će vrlo brzo dostići 180, do 185 dinara za kilogram žive vage.

Prema njegovima rečima, to je rezultat ulaganja u prerađivačku industriju, kao i zato što ima sve više klanica u Srbiji.

"Ono što je naredni zadatak države je da osavremenimo sistem, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << donesemo nove pravilnike o oceni kvaliteta mesa, jer to zahteva tržište", najavio je Nedimović.

Milovan Ivanković je sa porodicom tovom svinja počeo da se bavi pre više od 20 godina i sada predaju 10.000 tovljenika godišnje, uglavnom Mitrosu iz Sremske Mitrovice.

"Hvala ministru poljoprivrede i Vladi Srbije što su vratili Mitros u pogon jer to nama osigurava, ali i olakšava plasman. A ostali farmeri bi trebalo da slede moj primer, svi da se uozbiljimo, kako bismo imali ovakve rezultate", kaže Ivanković.

Vlasnik farme u novi, najsavremeniji objekat u ovom delu Evrope za uzgoj tovnih svinja, uložio je 40 miliona dinara, od čega su osam miliona dinara sredstva koje je preko konkursa dobio od Ministarstva poljoprivrede. Reč je o potpuno automatizovanom sistemu tečnog tova, kao i ventilaciji koja vazduh hladi vodom, pa su uslovi za uzgoj svinja idealni.

"Ja bih voleo da svi slede moj primer i konkurišu za subvencije namenjene izgradnji objekata, ali da ne grade po zastarelom sistemu jer će zbog „afričke kuge“ i ostalih bolesti moći da rade samo ovakvi zatvoreni sistemi za tov. U moju farmu ne može muva da uđe“", tvrdi vlasnik farme „Braća Parlagić“.

I ministar Nedimović podsetio je da je država do sada pomogla izgradnju više od 400 novih objekata u stočarstvu, a da će to nastaviti i ubuduće.

"Sada će to moći i preko IPARD programa, uskoro slede novi konkursi, pa pozivam sve poljoprivrednike da se prijave, ali da razmišljaju o budućnosti, o ekologiji, o iskorišćavanju organskog otpada jer to ne znači samo uštedu u proizvodnji, već i očuvanje kvaliteta i oplemenjivanje zemljišta", naglasio je Nedimović.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.