NUNS: Hitno kazniti Pink zbog Farme

Izvor: Radio 021, 26.Nov.2015, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS: Hitno kazniti Pink zbog "Farme"

NUNS traži od REM-a da zbog nasilja u rijalitiju "Farma" koji se emituje na Televiziji Pink "hitno i najoštrije kazni" tu televiziju.

Jedan od učesnika tog programa Kristijan Golubović juče je udario drugog učesnika nakon čega je udaljen iz programa. "Prema pisanju medija, celokupni boravak Kristijana Golubovića u ovom programu protekao je u znaku nasilja, najviše prema ženama, ali je tek sinoć, posle njegovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << fizičkog napada na drugog učesnika Farme odlučeno da se nasilnik diskvalifikuje", naveo je NUNS.

Savet REM-a je 16. septembra izrekao opomenu TV Pink "zbog emitovanja neprimerenih sadržaja" u rijaliti programu. U obrazloženju opomene, ocenjeno je "da su psovke, vređanja, tuče i uopšte nepristojno ponašanje, sadržaji koji mogu negativno da utiču na decu i da nisu smeli da se emituju u zaštićeno vreme pre 22.00, odnosno 23.00".

Regulatorno telo je tada najavilo da će TV Pink, kao i Hepi televizija, kojoj je zbog istih razloga tada izrečena mera upozorenja, biti strože sankcionisane ukoliko ne budu poštovali nalog Saveta REM-a, naveo je NUNS.

"Podsećamo i da je vlasnik TV Pink, krajem avgusta, najavljujući emitovanje novog serijala Farme izjavio da u poređenju sa drugim programima koji se prikazuju s etiketom rijaliti, 'Farma izgleda kao balet'. Obećao je tada da će nova Farma 'biti prihvatljivija urbanom gledalištu', te da 'neće imati elemente pornografije'", navodi se u saopštenju NUNS-a.

Rijaliti programi da se emituju samo noću

Javna rasprava o Nacrtu obavezujućeg uputstva za emitere rijaliti programa trajaće od 2. do 16. decembra, a konačen tekst će biti objavljen 22. decembra.

To uputstvo predviđa da će rijaliti programi moći da se emituju samo noću, odnosno posle 23 časa, sa oznakom 18, osnosno sugestijom da ih gledaju samo punoletni. Po okončanju javne rasprave i konačnog usvajanja Uputstva, ono će početi da se primenjuje posle objavljivanja u Službenom glasniku.

Za razliku od preporuke REM-a od 19. novembra da se rijaliti programi emituju posle 23 časa, koja nije bila obavezujuća, Uputstvo će emiteri morati da poštuju pod pretnjom sankcija.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.