Izvor: S media, 03.Maj.2013, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Možete im se smejati ali oni znaju kako: Od Amiša naučite kako se štedi

U krizi valja preispitati svaki potrošeni novčić, a neke tajne uspeha zdravog finansijskog života mogli bi nam dati i Amiši. Evo u čemu je tajna njihovog uspeha:

1. Kupuju stvari koje traju

Amiši kupuju stvari koje su izrađene tako da traju, i ne kupuju samo zato što je nešto marketinški prepoznatljivo. 'Uvek imaju u vidu veću sliku i dugoročnost', rekla je Lorilee Craker, autorka knjige 'Novčane tajne Amiša'.



2. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Štede


Jedan Amiš je nakon 20 godina unajmljivanja farme i izdržavanja porodice sa 14 dece uspeo na bankovnom računu da uštedi 400.000 dolara. Imao je plan, štedeio je kako bi kupio farmu na kojoj je živio i trampolinu za decu.

3. Retko koriste kreditne kartice

Iako neki članovi amiške zajednice koriste kreditne kartice, mnogi još uvek osećaju averziju prema dugu.



4. Dodatni posao umesto kredita


Amiši će radije početi da rade još jedan posao kada im ponestane novca nego se zadužiti u banci da pokriju finansijske potrebe.



5. Vraćaju dug na vreme


Ako se i zaduže, Amiši će 'radije dubiti na glavi nego kasniti sa otplatom'. Bankarima su oni omiljeni klijenti.

6. Vešti su i dobri radnici

Njihovi proizvodi su veoma cenjeni i rado se kupuju jer su kvalitetno izrađeni. Upravo zato, njihove su veštine tražene i u spoljnom svetu u kome su Amiši počeli da se više zapošljavaju od kad je i njih pogodila recesija.

7. Istu stvar koriste više puta

Kada je odeća toliko pohabana da više ne može da se nosi, Amiši je neće baciti nego će od njih napraviti stare krpe. Tako 'recikliraju' većinu stvari.

8. Kupovanje na veliko

Budući da tipično amiško domaćinstvo ima šestoro do osmoro dece, postali su vešti u kupovanju na veliko. Kupovanjem namirnica na veliko ušteđuju novac.

9. Štednja na poklonima

'Postoji nešto što zovem štedljivo obilje. To je nešto što Amiši imaju u 'malom prstu'', rekla je Craker. Amiši često daruju poklone koje su sami izradili kod kuće, umesto da ih kupuju u prodavnici.

10. Mladima pozajmljuju novac uz niske kamate

Amiši se obično bave radom na farmama, ali kako imaju mnogo dece, farma se brzo rascepka na malo zemljište. zato mnogi mladi, da bi imali farmu, moraju da je kupe.

Amiši u skladu s tim imaju program kreditiranja sa niskim kamatama ne bi li pomogli mladima da kupe svoju zemlju i počnu svoj samostalni život na taj način.

Izvor: Dnevnik.hr, S media foto: Guliver/Thinkstock

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.