Ministar je rekao da ne hrani tajkune

Izvor: Politika, 07.Mar.2010, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar je rekao da ne hrani tajkune

Veleposednik Đura Obradović, vlasnik preko 6.000 hektara, tvrdi da ne postoji državna strategija u agraru. – Odustaje od genetskog centra u Novom Bečeju?

Novi Sad, Dobanovci – Vlasnik kompanije „BD Agro" u Dobanovcima Đuro Obradović, na nedavnom skupu vlade AP Vojvodine sa stranim investitorima, izjavio je da je pod velikim znakom pitanja izgradnja farme krava sa genetskim centrom, koju je njegova firma planirala da otvori u Novom Bečeju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ovaj biznismen iz Kanade, koji je u Srbiji kupio preko 6.000 hektara oranica, tvrdi da je uskraćivanjem subvencija vlada pokazala da u zemlji ne postoji strategija razvoja poljoprivrede. Domaći proizvođači, kategoričan je, nemaju iste uslove poslovanja kao uvoznici agroproizvoda, pa ne mogu da budu konkurentni u tržišnoj utakmici.

– Pre dve godine kupili smo 2.124 hektara u Novom Bečeju, uradili dokumentaciju za izgradnju nove farme od 32 miliona evra, doveli ambasadora Kanade, predsednika opštine, TV ekipe, napravili ceo cirkus... Sada, kada je resorni ministar rekao da ne hrani tajkune, da nema poljoprivredne nafte, da nema subvencija za mleko, prinuđen sam da raskinem ugovor sa nemačkom „Vestfalijom", koja je trebalo da obezbedi 24 robota za mužu, da raskinem ugovor sa holandskim „De Burom", arhitektama, građevinskom firmom koja je trebalo da gradi 60.000 kvadratnih metara. Sada mi recite koliko je meni lepo? Zašto bih ja investirao ovde – pita se Obradović.

Kompanija „BD Agro" koja u Dobanovcima ima farmu sa 2730 krava, od kojih je 1668 u muži, planirala je da u Novom Bečeju izgradi još jednu sličnog kapaciteta, ali u okviru koje bi se nalazio i genetski centar za 6.000 do 10.000 steonih junica, verovatno među najvećim u svetu. Krave visokomlečne „holštajn" rase za farmu u Dobanovcima uvezene su iz Kanade, pošto je u Evropi u to vreme vladala zabrana prometa zbog bolesti „plavog jezika". Ukupno 11 aviona „boing 747", kako Obradović kaže, najboljeg genetskog materijala koji može da se kupi za pare, doletelo je sa aerodroma „Hamilton".

– U Srbiju sam došao 2004. kada je postojala subvencija od dva dinara po litru mleka i poljoprivredna nafta. Danas je situacija ovakva: imam mnogo više od 100 krava i ministar kaže da sam „tajkun". Imam 6.000 hektara zemlje i opet sam „tajkun". Najmoderniju farmu u svetu ministar neće da poseti, jer postoji opasnost da ga neko vidi i da se obruka, pošto sam „tajkun". Prošao sam sve provere investicija, ali opet kažu: „Ko zna šta tu ima, možda su ti dala braća Šarić..." Farma u Dobanovcima do sada je koštala 72 miliona evra: 43 miliona direktnih para i prihodi od svih firmi koje imam. Postoji li ijedan razlog da potrošim 32 miliona evra novih para u Novom Bečeju – ljuti se Obradović.

On ističe da nije suštinsko pitanje da li će mu država dati pare, nego uslovi pod kojima se dodeljuju subvencije i nabavlja repromaterijal, kao što je dizel gorivo za oranje koje ga košta „kao da sipa u ’mercedes’ u krugu dvojke". Tvrdi da smo jedina zemlja u svetu koja nema poljoprivrednu naftu. Francuska, navodi, prošle godine imala je 700 miliona evra interventnih subvencija poljoprivredi. Samo po prvotelki daje 250 evra. Srpski proizvođači prodaju mlako po 26 dinara, a u Hrvatskoj nisu zadovoljni ni sa 52 dinara po litru. Ovakva situacija jedino odgovara mlekarama, jer bagatelno dobijaju sirovinu.– Problem je, takođe, što je naše tržište otvoreno do te mere da ne možemo da budemo konkurenti sa strancima, koji imaju sve pogodnosti. Ne razumem Republički fond za razvoj koji kaže da ne kreditira primarnu proizvodnju! Protekle godine „BD Argo" doneo je preko tri miliona evra u budžet Republike Srbije kroz doprinose, poreze i PDV, a završićemo je sa sedam miliona evra gubitka. Platili smo 270.000 evra poresku kaznu jer smo hranili radnike skoro džabe, za 80 dinara, koliko smo sklopili ugovor sa sindikatom. Rekli su mi: „Ne možeš da hraniš kako ti hoćeš". Prošle godine proizveli smo pšenicu po 11 dinara, a prodali po sedam. Znači li da i za to treba da platimo kaznu – kaže Obradović.

Farma u Dobanovcima, gde se proizvodnja kompjuterski prati, a svako grlo ima elektronski karton, zapošljava 340 radnika. Pre privatizacije imala je 16 fakultetski obrazovanih, od kojih 10 nije radilo u struci, a danas angažuje 68 diplomiranih inženjera – 60 ispod 35 godina starosti. Dnevno isporučuje „Imleku" 36.000 litara mleka. Obradović kaže da na stadu od 2400 krava ostvaruje prosek od 12.000 litara godišnje po grlu, što gotovo neverovatno zvuči pošto se srpsko stočarstvo još bori sa prosekom od 3.700 litara. – Ako nam poljoprivreda ne treba, neka kažu! Poklaćemo krave, prodati meso... Možda je bilo bolje da sam otišao na Havaje da igram golf – revoltiran je Đura Obradović.

Miroljub Mijušković

------------------------------------------------------

Na berzi radio 33 godine

Đura Obradović, bivši berzanski broker iz Vankuvera, rodom je iz Obrenovca. Posle 33 godine rada na berzi, sa partnerima iz Kanade odlučio je da investira u srpsku poljoprivredu. U Dobanovcima je 2005. godine privatizovao bivši PIK „Budućnost" sa preko 5.000 hektara zemljišta. Sadašnja farma „BD Agro" investirala je čak tri miliona evra u nabavku poznatih traktora „džon dir", čime je postala najveći kupac u Evropi. U Dobanovcima su izgradili i sopstvenu benzinsku pumpu.

[objavljeno: 08/03/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.