Makedonija:Termoelektrana na biogas

Izvor: B92, 14.Avg.2013, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija:Termoelektrana na biogas

Skoplje -- Kompanija "Veze Šari" iz Tetova u Makedoniji prva je počela da gradi termoelektranu na biogas, koja će proizvoditi struju iz kokošijeg stajnjaka.

Ta struja će se koristiti za snabdevanje farme jaja, piše "Nova Makedonija".

"Kokošiji stajnjak i ostali otpaci će omogućiti proizvodnju jednog megavat sata električne energije. Mi smo uložili pet miliona evra, a pored domaćeg, koristili smo i nemačko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iskustvo, u alternativnoj upotrebi resursa za proizvodnju električne energije", rekao je vlasnik Arben Abdurahman.

U Makedoniji predviđaju da 23 odsto potrebne energije dobijaju iz obnovljivih izvora.

Prema rečima ministra ekonomije Valjona Sarčinija, Makedonija ima povoljne uslove za korišćenje obnovljivih izvora energije, kao što su hidro, solarna i energija vetra, biomasa i biogas.

On je rekao, da je ministarstvo stvorilo povoljne uslove za ulaganja u tom sektoru, dodajući da će u narednih 15 godina, podsticaj za električnu energiju, proizvedenu u termoelektrani na biogas biti 18 centi po kilovatčasu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.