Latinović: Otkupna cena mleka od 27-28 dinara sramotna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2020, 15:28

Latinović: Otkupna cena mleka od 27-28 dinara sramotna

Farma u vlasništvu porodice Latinović u Nakovu trenutno broji oko 200 grla. Uz junice, mušku telad i podmladak, na farmi je trenutno oko 70 krava muznih grla. Sa farme Latinović, dnevno se prosečno isporuči 1.500 litara mleka. U vanrednim uslovima, čitav posao ide otežano.

Rad na farmama odvija se uz konkretna uputstva i mere koje je neophodno prteduzeti. Od dezo-barijere, obaveznih maski zaštitne opreme, do minimalnih kontakata prilikom predaje mleka. Prvih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dana nakon uvođenja vanrednog stanja problem je bio i dolazak radnika na farmu.

"Pošto muzemo rano ujutru, to u svakom slučaju obuhvata mere zabrane kretanja. Kontaktirali smo ministra, uputio nas je na kabinet i ljudi su se stvarno potrudili. To je trajalo nekih tri-četiri dana, dok smo se uhodali. Postoji rok od 48 sati, kada oni jave da li je odobren zahtev i da možemo da funkcionišemo", kaže Olivera Latinović, vlasnica govedarske farme u Nakovu.

Dodatna obveza je obezbediti svakodnevnu potvrdu za svakog radnika.

"To je malo problem, dosta ljudi, proizvođača nema kompjuter, nisu edukovani, nemaju štampač da bi to radili. To u današnje vreme možda nekome zvuči smešno, ali, verujte, na terenu je zaista tako", ističe Latinović.

U otežanim uslovima rada i isporuke mleka, posebna tema je otkupna cena. Nakon smirivanja epidemiološke situacije, pregovori o korekciji cene biće neminovni.

"33-34 dinara, 35 dinara veliki proizvođači, registrovane farme na ekstra klasu i na količinu imaju tu cenu. Manji proizvođači imaju i 27-28 dinara, što mislim da je stvarno sramotno. Sa tom cenom, ta proizvodnja nije održiva", tvrdi Latinović.

Zbog policijskog časa i ograničenog kretanja, problemi nastaju i u pripremi silaže i ratarskog dela posla. Ipak, kako je najavljeno, zbog aktuelnih poljoprivrednih radova i važnosti posla, poljoprivrednici imaju mogućnost kretanja u periodu od 5 do 20 sati.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.