Kupci imaju pravo da znaju šta jedu

Izvor: Blic, 27.Feb.2010, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kupci imaju pravo da znaju šta jedu

Banjaluka - Nakon što je BiH poslednja u regionu usvojila Zakon o genetički modifikovanim organizmima, praktično se obavezala da će svojim potrošačima garantovati da kupuju bezbednu hranu. Zakonom se predviđa sistem jedinstvene kontrole "od farme do trpeze", pa će se konačno znati ima li takvih proizvoda kod nas i koliko.

Međutim, ni nakon godinu dana, zakon nije zaživeo, jer sve donedavno nisu ovlašćene laboratorije koje bi ispitivale prisustvo GM proizvoda >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na našem tržištu.

Dok ovlaštene laboratorije u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru u potpunosti ne zažive, na snazi ostaje zabrana svih GMO u hrani koju proizvodimo ili uvozimo. Međutim, iz udruženja poljoprivrednika i potrošača BiH upozoravaju da se zbog nepostojanja adekvatne kontrole na naše tržište u međuvremenu "provuklo" mnogo GM proizvoda naročito soje, kukuruza i uljane repice.

Šef Laboratorije za biotehnologiju na Poljoprivrednom institutu RS i predsednik Saveta za GMO BiH Vojislav Trkulja kaže da će proizvodi konačno testirati na području cele BiH, a ne kao do sada samo u RS.

- Ovo je posebno važno jer građani RS i BiH imaju pravo da znaju šta jedu, kao i da li je hrana koju konzumiraju genetički modifikovana ili ne. Da bi se postigao veći stepen zaštite potrošača potrebno je osigurati strogo sprovođenje zakona za šta su zaduženi inspektori - kaže Trkulja. On napominje da je laboratorija kojom on rukovodi lane prekontrolisala 33 uzorka i da prisustvo GMO nije utvrđeno ni u jednom.

- Donošenjem zakona praktično je stavljena zabrana na promet i uzgoj GMO na tržištu BiH, što će zbog složenosti ispitivanja ostati na snazi još dugo - tvrdi Trkulja.

Obavezu obeležavanja GM hrane na tržištu BiH je preuzela od EU. Ona je, kaže Trkulja, nastala nakon niza afera sa hranom u EU poput kravljeg ludila ili dioksina u piletini, zbog ekonomskih interesa proizvođača hrane, loše informisanosti javnosti i neodgovornog ponašanja vlada. Iako nisu imali direktnu vezu sa GM namirnicama, ove afere izazvale su nepoverenje potrošača prema službenim informacijama.

U Udruženju potrošača BiH kažu kako će proći mnogo vremena dok kupci u BiH, kao i oni u EU budu imali upozorenja na proizvodima, ukoliko on ima više od 0,9 odsto GMO. Zbog nepostojanja kontrole, proizvodi koji se nisu mogli plasirati na tržište EU dolaze u naše radnje. Najrizičnije je, kaže, sa sojom i kukuruzom, ali i sezonskim voćem i povrćem.

Sead Jeleč, sekretar Udruženja poljoprivrednika BiH, kaže da stručnjaci treba da ocene štetnost, ali pošto BiH uvozi mnogo hrane, kupci imaju pravo da znaju šta jedu. On kaže kako niko ne zna koliko je GM semenskog materijala i komponenti za stočnu hranu ušlo u BiH. "Kod nas nema ni osnovnih oznaka o poreklu proizvoda, a kamoli na sofisticiranijim stvarima kao što je GMO. To je naročito slučaj sa voćem, povrćem, mlekom i mesom. Potrošač ne može da zna ni odakle je poljoprivredni proizvod pa o sigurnosti nema ni govora", kaže Jeleč. Ne može se verovati, kaže, ni onome što se u BiH prodaje sa etiketom zdrava hrana. BiH kasni sa kontrolom i zaštitom svojih kupaca pa nema garancije o sigurnosti.

Lakota: GM proizvodi se sporije kvare

- Mnogo je GM proizvoda došlo na naše tržište u proteklim godinama. Imali smo slučajeve GM banana, narandži, paradajza i paprika, a poznat je i slučaj jaja iz Kine. O GM semenskom materijalu ili komponentama za stočnu hranu da ne govorimo. Sve to dolazi u meso i mleko koje konzumiramo. Zbog svega toga treba biti oprezan, nevezano za stav nauke koliko su takvi proizvodi štetni - upozorava Mesud Lakota, predsednik Udruženja potrošača BiH. Po njegovim rečima, GM proizvodi su vrlo pogodni za transport, sporije propadaju, pa su i isplativiji.

On napominje da naučnici nisu dali konačnu reč da li su GM proizvodi i u kojoj meri štetni za zdravlje, ali je to razlog više za dodatni oprez.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.