Konkursi raspisani, a svi se bave Farmom

Izvor: B92, 07.Okt.2013, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konkursi raspisani, a svi se bave "Farmom"

Ministarstvo kulture i informisanja podseća kulturnu javnost u Srbiji da su UO Narodnog pozorišta i Muzeja savremene umetnosti raspisali javni konkurs za izbor direktora, čime su uspostavljeni kriterijumi i otvorena vrata profesionalizaciji u ustanovama kulture.

Ministarstvo očekuje da je to način da predloženi program i biografija prijavljenih kandidata budu od presudnog značaja za izbor kandidata, dok će istovremeno Ministarstvo garantovati za transparentnost procedure >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izbora novih direktora.

Istovremeno, Ministarstvo je zapanjeno pred činjenicom da kulturna javnost u Srbiji, kao ni kulturne rubrike u srpskim medijima, uopšte ne učestvuje u tom veoma važnom procesu, ni raspravom u javnosti, ni predlozima, ni sugestijama, ni kritikama.

Proces profesionalizacije neće moći da bude doveden do kraja bez učešća zainteresovane strane i kulturne javnosti, koja bi svojom današnjom indiferentnošću mogla da dođe u situacije da posle izbora direktora Narodnog pozorišta i Muzeja savremene umetnosti izgubi svaki kredibilitet da prema tom izboru bude kritična.

Na isti način moralno pravo da budu kritični izgubiće i mediji, za koje izbor direktora u dve važne institucije kulture nije tema bar koliko i ulazak jednog presuđenog kriminalca u „Farmu“.

Zadatak Ministarstva je da uspostavi kriterijume za izbor direktora ustanova kulture, da obezbedi transparentnost postupka i da garantuje za korektnost procedure. Ministarstvo, međutim, niti može niti treba da učestvuje u proceduri, još manje da javno poziva potencijalne kandidate da se prijave, a najmanje da ima svog kandidata. Ministarstvo, međutim, i ima pravo i treba da upozori i medije i kulturnu javnost na njihovo dobrovoljno odsustvo iz tog procesa i zapanjujuću indiferentnost prema problemima koji im život znače.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministarstvo: Farma važna, pozorište i muzej ne?

Izvor: Mondo, 07.Okt.2013

Ministarstvo kulture zapanjeno činjenicom da izbor direktora Narodnog pozorišta i Muzeja savremene umetnosti nisu..

Nastavak na Mondo...

Medijima „Farma“ zanimljivija od konkursa za direktore

Izvor: Danas, 07.Okt.2013

Ministarstvo kulture i informisanja, u saopštenju koje je dostavljeno medijima, podseća kulturnu javnost u Srbiji da su upravni odbori Narodnog pozorišta i Muzeja savremene umetnosti raspisali javni konkurs za izbor direktora, „čime su uspostavljeni kriterijumi i otvorena vrata profesionalizaciji...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.