Kolika je isplativost u mlečnom govedarstvu?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Okt.2020, 17:37

Kolika je isplativost u mlečnom govedarstvu?

Proizvodnjom mleka u Sivcu, bavi se tek nekoliko domaćinstava i uglavnom je reč o generacijskom poslu i farmerima, koji još uvek nalaze isplativost u mlečnom govedarstvu.

Na govedarskoj farmi Cvejin u Sivcu, sa dnevnom proizvodnjom mleka od 200 litara i otkupnom cenom belog napitka sa uračunatom premijom, od oko 40 dinara kažu da pronalaze računicu u toj grani stočarstva. Ističu da im znači i državna subvencija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od 25 hiljada dinara po grlu.

Farma Cvejinih iz Sivca broji 40 grla, od kojih su polovina muzne krave, rase Crveni i Crni Holštajn poznate po visokoj mlečnosti. U zavisnosti od broja grla na muži, perioda godine, načina ishrane varira i proizvodnja mleka, ali kako navode naši domaćini, na dnevnom nivou ona iznosi oko 200 litara. Mleko predaju Imleku , a analize pokazuju da je sirovina u prvoj klasi.

"Postignemo tu trideset jedan dva tri dinara od strane mlekare i 7 dinara premije za mleko od države. Oko 40 dinara za litar mleka dobijemo. Računice, ko i u svemu moglo bi to biti više, ali je takva je situacija. Moramo biti zadovoljni sa ovim što dobijemo i tu pokrpimo se", rekao je Vlada Cvejin .

Osim premije za mleko od 7 dinara po litri, Cvejini ostvaruju pravo i na državnu subvenciju od 25 hiljada dinara po grlu, što ima kako navode puno znači .

"To dobijamo. Sve su krave umatičene. Uvezli smo preko mlekare junice iz Holandije sve su bile sa pedigreom i umatičene, a i stare smo umatičili", dodao je on.

U poslu na farmi Vladi je desna ruka njegova supruga Milica.

"Uspevamo sve sami da poradimo, kada volimo te životinje i volimo to da radimo i uspevamo sve da postignemo", rekla je Milica.

Zajedničkim snagama Vlada i Milica uspevaju da obavljaju sve poslove na farmi i imanju. Kažu da bi im velika olakšica bila kada bi im mladi više pomogli u radu, a kako to neretko biva naslednici sreću traže na drugom mestu, zaposlenjem, u gradu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.