Kako izgleda život žene na salašu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jul.2017, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako izgleda život žene na salašu

Živeti na salašu i baviti se stočarstvo znači da je tom poslu podređen svaki dan. To dobro zna Kristina Vuković koja dan započinje poslom na porodičnoj farmi krava u Gradini kraj Sombora.

Muža nekoliko desetina krava na porodičnoj farmi njen je prvi jutarnji posao, jer krave se moraju muziti uvek u isto vreme. Dva puta na dan.

"Ustajemo najkasnije u pola šest, a prvo što uradimo je hranjenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stoke. Kada nije sezona poslova na njivi mi žene smo malo pošteđenije, ali kada se radi na njivi mi žene hranimo stoku i muzemo krave. Moj muž je rano od jutros na njivi, a ja umesto njega muzem i hranim krave i bikove", kaže Kristina.

Ona je na salašu i odrasla i salašarski poslovi nisu joj nepoznati, a ni teški. I kaže stiže sve, pa i da uradi one poslove koja radi svaka majka i domaćica.

"Organizujem se i što ne uradim danas završim sutra, ali uglavnom stižem sve. Tu je mlađa ćerka koja ima tri godine, starija koja ide u školu, kuvam, spremam i radim sve što rade i druge žene", objašnjava Kristina svoju "organizaciju" posla.

Ritam života određen je poslovima u poljoprivredi, pa se i na odmor ide kada poslova u poljoprivredi ima manje.

"Između voženja slame sa njiva i pripreme silaže malo je manje posla, pa to vreme koristimo za odlazak na letovanje. Nikada ne možemo da idemo svi, već ne smenu. Ali uvek neko mora biti kod kuće jer muža krava i drugi poslovi ne staju", kaže Kristina.

Nađe Kristina vremena i za sebe, a to je kasno uveče kada su svi poslovi završeni, a deca spremna za spavanje. Tada druguje sa knjigom. Onako za svoju dušu. A život na salašu ne bi menjala ni za jedan drugi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.