Izvor: RTS, 06.Jul.2022, 16:52

Kad kupujete but plaćate i file – tovljenici nikad skuplji, a zadovoljnih nema

Tovljenici u Mačvi nikada nisu bili skuplji. U poslednjih deset dana zabeležen je nagli porast otkupne cene. Svinje sa farmi, klaničari plaćaju i više od 250 dinara za kilogram žive vage.
Skupa stočna hrana, znatno je uvećala troškove proizvodnje. Porast otkupne cene, spas je za mačvanske poljoprivrednike koji se bave svinjarstvom i neretko beleže gubitke u tovu.

Željko Milutinović, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stočar iz Drenovca navodi da se cena trenutno kreće od 270 do 280 dinara po kilogramu sa PDV-om i ističe da to nikada nije bilo tako, ali da nikada nisu imali ni toliku cenu troškova.
"Hrana je poskupela više od duplo, a svinje su poskupele 30 odsto, što se tiče žive stoke", kaže Milutinović i dodaje da su cene sad realne, a da mogu ići i gore u odnosu na komponente koje ulažu.
Poskupljenje u otkupu odrazilo se na cene u maloprodaji. Neki mesari tvrde da na svinjskom mesu sada nemaju zaradu.
"Dešavaju se pometnje na tržištu. Mi mesari, moje kolege, koji su u toj branši koja se bavi najviše svežim mesom, malo smo počeli da budemo nerealni na tržištu, kompenzujući but koji je ograničen po državnoj uredbi, da prebacujemo cene na ostale artikle. Mi smo to sveli na minimum, kod nas nema ništa skuplje od 699 dinara po pitanju svinjskog mesa. But je ostao na 579 dinara po Uredbi. Normalno, trpimo mi, verujem i da pravimo gubitak na svinjskom mesu, ali nije samo svinjsko meso u prodaji, tako da se kroz druge stvari nadoknadi taj deo. Moramo biti spremni da u nekim datim momentima i mi malo istrpimo", kaže Bratislav Bogatić iz "Agropapuka".
Na tržištu svinja ima dovoljno, kažu klaničari. Navode i da je primetan pad prodaje mesa.
Poskupljenju tovljenika, klaničari tvrde da je doprineo strogo kontrolisan uvoz svinjskog mesa koji je sveden na minimum.
"Mislim da je trebao ovaj momenat da se desi, da se malo svi osvestimo, da se malo počne zanavljati stočni fond. Jedino na taj način, kroz dobru cenu će se zanoviti. I neće biti dobro ako ta cena bude previše padala. Ako bude pala za nekih 10-20 dinara, da bude 220-230 dinara, mislim da će to biti u redu i za nas klaničare, mesare, i za proizvođače", ocenjuje Bogatić.
Skuplji su tovljenici, ali je prasad u Mačvi sve jeftinija. Cena je gotovo izjednačena.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.