Izgradnja bioenergane u Lukićevu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Sep.2018, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgradnja bioenergane u Lukićevu

U krugu kompanije Vineks etil u Lukićevu počela je izgradnja bioenergane. Na ovaj način biće zaokružen proces proizvodnje u preduzeću koje već poseduje farmu sa oko 550 krava, i destileriju etil alkohola. Od otpada iz obe delatnosti će se proizvoditi humus i energija. 

Plan je da se za godinu oba bioenergana počne sa radom i proizvodnjim 2,1 megavat električne energije, čime će biti svrstana među veće energane >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na biogas.

"Otpad sa farme i otpad iz destilerije će ići u bioenerganu, a iz bioenergane toplotna energija koja će ići na farmu, ovog puta će se kao nus proizvod pojavljivati i električna energija koja nam je svima neophodna", kaže Goran Ilić, vlasnik kompanije.

Ovo nije jedina bioenergana na teritoriji grada Zrenjaina. Nešto manje su izgrađene u Botošu i Melencima.

"Veliki poljoprivredni subjekti investiraju na teritoriji Zrenjanina u proizvodnju zelene energije i zaokružuju proizvodnju. Tu nam se javlja dodatna mogućnost, višak toplotne energije. Sa ljudima iz Vineksa i mesne zajednice radimo studiju izvodljivosti da vidimo da li nam se isplati da sa viškom toplotne energije grejemo školu, mesnu zajednicu ili neke javne ustanove", kaže Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina.

Trenutno ovo preduzeće zapošljava pedesetak radnika, a broj će biti povećan pokretanjem bioenergane. Vrednost ove investicije je oko tri miliona evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.