Ivica Todorić: Srbija mnogo bolja za ulaganje od Hrvatske

Izvor: Press, 29.Jun.2010, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivica Todorić: Srbija mnogo bolja za ulaganje od Hrvatske

Vaša zemlja ima veliku priliku za proizvodnju, izvoz i konkurentnost poljoprivrede i prehrambene industrije i zato je naše strateško opredeljenje da investiramo velika sredstva u naše kompanije u Srbiji
Ivica Todorić, vlasnik najveće privatne kompanije u Hrvatskoj - „Agrokor", izjavio je za Press da u Srbiji ima mnogo više mogućnosti za ulaganje nego u svojoj zemlji. Todorić kaže da bi zajedno sa srpskim kompanijama mogao da sarađuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << u širenju na tržištu Evropske unije.
Todorić je pošle nedelje u Futogu otvorio farmu za tov junadi kapaciteta 2.000 grla godišnje i otkupni centar za voće i povrće u Begeču, gde prve godine planira da kupi oko 25.000 tona voća i povrća. U ova dva pogona investirao je 12 miliona evra, jer, kako kaže, u tom poslu može da bude konkurentan u odnosu na Evropu.

- Srbija ima veliku priliku za proizvodnju, izvoz i konkurentnost poljoprivrede i prehrambene industrije. Upravo zbog toga naše strateško opredeljenje i jeste da investiramo velika sredstva u naše kompanije u Srbiji. Preko firmi u Srbiji „Agrokor" godišnje ostvari promet od 600 miliona evra, od čega je 40 miliona izvoz. Zapošljavamo oko 7.000 radnika i želimo da zaposlimo još jer planiramo da otvorimo još dve farme i dva otkupna centra - kaže Todorić.
Kako tumačite to da srpske kompanije u Hrvatskoj nemaju mogućnosti da rade tako dobro kao vi u Srbiji. Na primer, u Hrvatskoj ne postoji nijedan trgovinski lanac iz Srbije?
- Da sam ja iz Srbije, puno bih manje ulagao u Hrvatsku. Kako vidim, u Srbiji ima mnogo više prilika za ulaganje nego što je to slučaj u Hrvatskoj. Ali da znate i ovo. Predsednik OTP banke Šandor Čanji je najuticajniji poslovni čovek u Mađarskoj i moj kućni prijatelj 10 godina, i on ima svoju proizvodnju. Verujte, nas dvojica već 10 godina zajedno se mučimo da nešto iz Mađarske dovedemo i prodamo u Hrvatskoj! Eto, ja u Hrvatskoj imam svoju mrežu prodaje, ali jednostavno ne ide. Nije to tako jednostavno, proizvesti proizvod za drugo tržište je teško. „Kraš„ ima oko 1.500 proizvoda, a ima promet nešto veći od 100 miliona evra godišnje, a bio sam u jednoj švajcarskoj firmi koja proizvodi samo tri vrste čokolade i godišnje zarađuje 280 miliona evra!
Da li se plašite da bi neko od velikih srpskih trgovaca mogao da vam „uzme" deo regionalnog tržišta?
- Sigurno je da u regionu ima mnogo velikih trgovaca, uzmite samo „Deltu", koja ima perfektnu mrežu prodaje. Međutim, sve zavisi od toga gde ko uspe da se probije u ovoj krizi i od mnogih drugih stvari. Ukoliko imate dovoljno kapitala za širenje, onda imate šansu.

Postoji li mogućnost da zajedno sa „Deltom" nastupite u zauzimanju tržišta Evropske unije?
- Naravno da bih prihvatio takvu mogućnost i moram da kažem da moja kompanija i „Delta" jako dobro sarađuju.
Počeli ste kao trgovac cvećem, a danas ste jedan od najbogatijeg ljudi u regionu. Koji je vaš recept za uspeh?
- Znate, ja radim 24 sata, već 36 godina. Nikada nisam bio na godišnjem i smatram da sam žrtva svog posla. Moji su papiri u svim najvećim svetskim bankama, gde ih najveći analitičari proveravaju i kažu da su u redu.
Vaš brend „Mivela" je sponzor srpske fudbalske reprezentacije. Možete li da zamislite da neka srpska firma sponzoriše hrvatske fudbalere?
- Zašto da ne?! Ako hoćemo da napravimo biznis i da nam investicija uspe, moramo da imamo tržište i marketing. Bilo bi čudno da „Mivela" podržava reprezentaciju Urugvaja! Znači, mi smo ovde u Srbiji i znamo svoju odgovornost i ponašanje.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ivica Todorić: Srpski investitori trebaju ulagati u Srbiju, a ne u Hrvatsku

Izvor: SEEbiz.eu, 30.Jun.2010, 09:28

BEOGRAD / ZAGREB - Vlasnik Agrokora Ivica Todorić kazao je za srpski Press da u Srbiji ima mnogo više mogućnosti za ulaganje nego u svojoj zemlji te kako bi sa srpskim kompanijama mogao surađivati u širenju na tržištu Europe. Dodao je i kako bi on puno manje ulagao u Hrvatsku da je iz Srbije.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.