Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Igre sa državnom zemljom u subotičkom ataru

SUBOTICA - Komisija za utvrđivanje vrednosti državnog poljoprivrednog zemljišta odredila je cenu zakupa od 23.000 dinara po hektaru za zemljište prve klase za "ekonomsku" 2007/08. godinu. Predstvanici poljoprivrednih kombinata i farmi koji obrađuju državna zemljište, na prošlonedeljnom sastanku sa predsednikom Skupštine opštine Subotica Gezom Kučerom, predložili su da cena zakupa bude kao prošlogodišnja, 7.000 dinara po hektaru uvećana za zvaničnu stopu inflacije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << piše "Danas".

Njihov predlog ni izbliza nije prihvaćen, a kako kažu predstavnici deset poljoprivrednih kombinata u subotičkom ataru, koji su odavno privatizovani, pristanak na ovu cenu značio bi njihovo ekonomsko samoubistvo.

U februaru su predstavnici opštine izašli sa predlogom da cena zakupa za ovu godinu bude 2.500 dinara, zbog prošlogodišnje suše, koja je u ovoj opštini proglašena za elementarnu nepogodu. Pod pritiskom partija koje participiraju u opštinskoj vlasti u Subotici od ovog predloga se odustalo. Dok poljoprivredna dobra ne potpišu ugovore o zakupu, oni ne mogu da koriste pogodnosti za korišćenje državne zemlje, a u njima je zaposleno oko 1.200 radnika.

Očekuje se da će, shodno odredbama Zakona o obligacijama, predstavnici ovih kombinata, u Ministarstvu poljoprivrede Srbije danas potpisati ugovore , sa cenom od 2.500 dinara za hektar, kolika je bila cena kada su sklapali prve ugovore pre dve godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.