Higijenske farme otvaraju vrata izvozu

Izvor: RTS, 21.Jul.2011, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Higijenske farme otvaraju vrata izvozu

Uprava za veterinu će u septembru odrediti farme svinja visoke higijene, pa neće biti potrebe da se životinje vakcinišu. Prestankom vakcinacije, biće moguće da se iz Srbije izvoze svinje i sveže meso na tržište Evropske unije.

Republička veterinarska služba dobila je specijalna vozila, poklon Evropske unije, koja će joj služiti u svakodnevnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poslu zaštite stočnog fonda.

Ministarstvo poljoprivrede je do sada za vakcine i tehničku pomoć stručnih službi na terenu iz Brisela dobilo pomoć od 6,3 miliona evra.

U septembru će Uprava za veterinu odrediti farme svinja u kojima su higijena i biosigurnost na visokom nivou, pa više neće biti potrebe da se životinje vakcinišu.

"Očekujem da u najkraćem vremenu svakome ko se bavi ovom vrstom delatnosti otvorimo novu mogućnost da pored prodaje te robe na domaćem tržištu imaju mogućnost i da izvoze", rekao je Dušan Petrović, ministar poljoprivrede i trgovine.

Za suzbijanje svinjske kuge i besnila Evropska unija pomaže nadležne službe i u drugim zemljama.

"Ove dve bolesti ne poznaju granice. Moramo da delujemo u celom regionu kao što smo u prošlosti radili na severu Evrope", rekao je Vensan Dežer, šef delegacije Evropske unije u Srbiji.

Ključeve 12 specijalnih vozila za potrebe veterinarske službe na terenu dobili su predstavnici Instituta koji se nalaze u većim gradovima Republike.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.