Hapšenje Cvetkovića u Izraelu slučaj bez presedana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jan.2011, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hapšenje Cvetkovića u Izraelu slučaj bez presedana

TEL AVIV -

Sud u Jerusalimu odredio je danas jednomesečni pritvor Aleksandru Cvetkoviću (42), imigrantu iz Bosne i Hercegovine, osumnjičenom da je umešan u zločine u Srebrnici, čime je otvoren put za njegovo izručenje u BiH, gde će mu se suditi za genocid.

Sudija u Jerusalimu naložio je danas da Cvetković ostane u pritvoru tokom postupka za njegovo izručenje, preneo je AP.

Cvetković je uhapšen juče, po zahtevu za izručenje BIH, u kome se tereti za umešnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u ubistva bosanskih muslimana 1995. godine na farmi Branjevo kraj Srebrenice, ali je porekao sve optužbe.

"On priznaje da je bio vojnik, ali nije učestvovao (u zločinima)", rekao je njegov advokat Vadim Šuv za izraelske medije, naglasivši da je njegov klijent bio vozač.

Advokat je precizirao da se Cvetković nalazi u policijskoj stanici u jednom kvartu u Jerusalimu i da u početku nije imao pojma zašto je uhapšen, pa je bio u šoku.

"On poriče sve optužbe", kazao je advokat, istakavši da je Cvetković bio pod istragom u Bosni i Hercegovini 2005. godine.

Sledeće godine uselio se u Izrael sa decom i suprugom koja je Jevrejka. Živeo je u Karmielu na severu Izraela i radio kao građevinski radnik. Njegovi susedi su, prema pisanji izraelskih medija, zaprepašćeni hapšenjem.

Cvetković se sumnjiči da je bio jedan od osmorice u streljačkom vodu koji su ubijali muslimane, navodi se u dokumentima za izručenje koje je poslala BiH.

Cvetkovićev advokat je rekao da Izrael nikada nije izručivao građane zbog optužbi za genocid . Proces protiv Cvetkovića, uključujući i žalbe, mogao bi potrajati mesecima ili čak godinama.

Slučaj je bez presedana u Izraelu. Njegov advokat je upozorio da bi izručenje moglo da otvori put suđenju izraelskim zvaničnicima i vojnim oficirima u inostranstvu, ako ih propalestinski aktivisti optuže za ratne zločine na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.

"Ima više ljudi u Izraelu, uključujući visoke (zvaničnike) koji se plaše da bi se mogli naći u sličnoj poziciji. Tako da se ta stvar mora pažljivo razmotriti", rekao je advokat.

Izraelski tužioci su naveli da u zahtevu za izručenje između ostalog stoji da je Cvetković "inicirao upotrebu automatske puške M - 84, kako bi se ubijanje ubrzalo", preneo je Rojters.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.