Drugi sajam svinjarstva u Žarkovcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Sep.2019, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drugi sajam svinjarstva u Žarkovcu

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević otvorio je danas, drugi po redu, Sajam svinjarstva u Žarkovcu na području opštine Ruma, gde su se predstavili izlagači najprestižnijih farmi svinja u Srbiji, savremene svinjarske opreme i stočne hrane. Sajamska priredba protekla je bez svinja zbog afričke svinjske kuge koja se pojavila na teritoriji Banata, u Srpskom Itebeju.

Radojević >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je uputio je pohvale organizatorima ove sajamske manifestacije - žarkovačkom Udruženju proizvođača svinja "Sremac" na entuzijazmu, koji su i u ovim uslovima održali priredbu u nameri da se pošalje poruka o biosigurnosnim merama, kojih proizvođači svinja treba da se pridržavaju u cilju prevencije zarazne bolesti. Poziv je posebno upućen malim i srednjim farmerima, koji treba ozbiljno da pristupe tovu životinja.

"Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu podržava održavanje ovakvih i sličnih manifestacija, koje zapravo za cilj imaju da na jednom mestu prezentuju najnovija dostignuća tehnologije i saznanja. To znači na jednom mestu spoj struke, nauke i samih proizvođača", ukazao je danas u Žarkovcu sekretar Radojević i dodao da je dobro što izložbeni deo prate i svi oni koji su naslonjeni na svinjarsku proizvodnju kada je reč o repromaterijalima.

Sekretarijat za poljoprivredu izdvaja značajna sredstva kako bi imali bolje proizvodne i ekonomske rezultate u svinjarskoj proizvodnji, pre svega kada je reč o opremanju stočarskih farmi. Za tri godine, kako je formirana ova Pokrajinska vlada, preko 300 miliona dinara uloženo je u opremanje stočarskih farmi širom Vojvodine, potpisano je preko 200 ugovora sa farmerima, a na konkursnoj liniji namenjenoj za preradu mesa izdvojili smo oko 70 miliona dinara u tu meru i potpisali oko 30 ugovora sa korisnicima koji su ostvarili pravo na ova sredstva.

Radojević je podsetio da je u međuvremenu donet Pravilnik Ministarstva poljoprivrede, koji je omogućio svim malim prerađivačima takozvanu prodaju sa kućnog praga i da tako izađu na tržište, te nađu krajnji put za svoje proizvode. Radojević je dodao da resorni sekretarijat kroz linije odgajivačkog programa izdvaja značajna sredstva i za genetski program, za koji je opredeljeno preko 150 miliona dinara za tri godine, kako bismo imali kvalitetniju genetiku i bolje rezultate, bolju konverziju i prirast. Radojević je ukazao da su to sve izazovi koji stoje pred proizvođačima svinja, te da je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu tu da kroz svoje mere to subvencioniše kako bi odgajivači uz poštovanje preporuka nauke i struke došli do kvalitetnijih rezultata.

Sekretar Radojević je istakao da Žarkovac na ovaj način profiliše sebe na mapi sajamskih manifestacija u Vojvodini, i poželeo Žarkovčanima da ona preraste u tradicionalnu priredbu, koju će Sekretarijat podržati i u narednom periodu.

Predsednik žarkovačkog Udruženja proizvođača svinja "Sremac" Miloš Beuković je istakao da se proizvođači moraju prilagoditi novom načinu uzgoja svinja, što podrazumeva držanje životinja u zatvorenom prostoru, uz strogu kontrolu ulaska ljudi i voditi strogo računa o načinu njihove ishrane, koja mora biti strogo kontrolisana.

Organizatori iz žarkovačkog Udruženja proizvođača svinja "Sremac", nadaju se da bi ova manifestacija sa svojom bogatom ponudom mogla postati nešto po čemu će ovo selo u budućnosti postati prepoznatljivo.

Sajam je bio i prilika da proizvođači poslušaju stručne predavače iz oblasti svinjarstva, te saznaju novine u vezi sa tovom i bezbednim držanjem životinja, kao i o merama podsticaja koje je država namenila upravo za razvoj i unapređivanje svinjarstva na farmama u našoj zemlji.

Manifestaciju su svojim prisustvom podržali i predstavnici Departmana za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Sajam svinjarstva protiče bez svinja zbog afričke kuge

Izvor: B92, 15.Sep.2019

Novi Sad -- Na Sajmu svinjarstva u Žarkovcu u opštini Ruma, predstavili su se izlagači najprestižnijih farmi svinja u Srbiji, savremene svinjarske opreme i stočne hrane...Sajam protiče bez svinja zbog afričke kuge koja se pojavila u Srpskom Itebeju, u Banatu, a pokrajinski sekretar za poljoprivredu,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.