Dobili pomoć, a krave im uginule

Izvor: B92, 29.Mar.2013, 19:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobili pomoć, a krave im uginule

Zagreb -- Vlasnici jedne farme u Udbini u Hrvatskoj dobili su zemljište i brojne finansijske podsticaje od države, a nemarom su doprineli da im ugine gotovo 200 krava.

Kako piše hrvatski "Jutarnji list", Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da će, nakon što se utvrde sve činjenice, preduzeti zakonske mere protiv poljoprivrednog gazdinstva "Lov farma", iz Jošana, kod Udbina.

Farma je od osnivanja 2008. godine imala 307 krava, a inspekcija ministarstva je juče >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zatekla svega 108 grla stoke.

Prema pisanju specijalizovanog veb portala "akroklub.com", samo 60 mrtvih životinja je zbrinuto na propisan način, dok ostale nisu i nalaze se u krugu farme i u njenoj okolini.

Pošto se utvrde sve činjenice, veterinarska inspekcija će, u skladu sa zakonom, doneti odluke kako će se postupiti sa uginulim životinjama koje se nalaze u krugu farme ili na okolnom području.

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da smatra da je reč o nesavesnom poslovanju vlasnika farme, koja je tokom proteklih godina postala vlasnik državnih poljoprivrednih površina i uredno dobijala podsticaje po različitim osnovama zbog čega je trebalo da preduzme sve da farma posluje i da ne dođe do uginuća stoke.

Ministarstvo je saopštilo i da se na ovom primeru jasno može videti da je dodela poljoprivrednog zemljišta na osnovu dosadašnjeg zakona o poljoprivrednom zemljištu bila pogrešna, jer su zemljište dobijali nestručni i nekompetentni poljoprivredni proizvođači, koje niko nije konsultovao o njihovim stručnim znanjima i privrednom programu koji će na farmi sprovoditi.

Takva praksa će se novim zakonom o poljoprivrednom zemljištu promeniti, napominje hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede.
Pogledaj vesti o: Farma

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Farma dobijala podsticaje pa pustila da ugine 200 krava

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Mar.2013

ZAGREB - Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede poslalo je inspekciju na jednu farmu u Udbini, čije vlasnike sumnjiči da su, nakon što su od države dobili zemljište i brojne finansijske podsticaje, nemarom doprinijeli da na tom gazdinstvu ugine gotovo 200 krava.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.