Dioksin zatvara nemačke farme

Izvor: RTS, 15.Jan.2011, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dioksin zatvara nemačke farme

U Nemačkoj zabranjena prodaja jaja, živinskog mesa i svinjetine sa još 934 farme kako bi se sprečilo da se na tržištu pojave proizvodi koji su potencijalno zagađeni dioksinom.

Nemačke vlasti zabranile su prodaju jaja, piletine i svinjetine sa još 934 farme u zemlji iz straha da su životinje bile hranjene štetnim dioksinom.

Ministarka poljoprivrede i za zaštitu potrošača Ilze Ajgner izjavila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je da su vlasti Donje Saksonije otkrile da je jedan proizvođač osumnjičen za prodaju hrane zagađene dioksinom sakrio svoje isporuke u 934 farme.

Ajgnerova je objasnila da je prodaja tim farmama zabranjena kako bi se sprečilo dalje rasturanje potencijalno zagađenih proizvoda.

Zbog pronađenih visokih koncentracija dioksina u jajima i piletini prošle nedelje zabranjena je prodaja tih proizvoda za nekoliko hiljada farmi u Nemačkoj.

Ministarka Ajgner predstavila je akcioni plan oštrijih mera kontrole stočne hrane, dok zemlju još potresa skandal zbog otkrića toksične hemikalije dioksin u jajima, pilećem i svinjskom mesu.

Posledice tog skandala osećaju se sada i na međunarodnom nivou. Južna Koreja prva je zabranila uvoz svinjetine iz Nemačke, zatim je Rusija pooštrila kontrolu, a onda je Kina takođe zabranila uvoz svinjskog mesa i jaja, preneo je Dojče vele.

Iz britanskih supermarketa uklonjeni su prehrambeni proizvodi u kojima su korišćena uvozna jaja iz Nemačke zagađena dioksinom, Slovačka je ograničila uvoz.

"Iz ranijih sličnih kriza te vrste znamo da potrošači sve ubrzo zaborave ako se desi jedanput. Ali, ako se ponavlja onda to može zaista da naruši reputaciju nemačke poljoprivrede, izjavio je profesor Harald fon Vicke sa univerziteta Humbolt u Berlinu.

Petina prihoda od izvoza

Nemačka poljoprivreda petinu prihoda zarađuje izvozom i potražnja za njenim prehrambenim proizvodima je sve veća. Zato je kvalitet od velikog značaja, upozorio je profesor Vicke.

"U prvoj polovini ovog veka udvostručiće se potražnja za hranom u svetu. Sa rastom prihoda potrošača rastu i njihovi zahtevi u pogledu kvaliteta", kaže profesor Vicke.

Kilogram brašna u Nemačkoj košta 30 centi, litar punomasnog mleka 58, a kilogram šećera 69 centi. Prehrambeni proizvodi u Nemačkoj nikada nisu bili tako jevtini kao danas - pre jednog veka ljudi su za hranu i piće trošili više od polovine budžeta, danas sedminu.

Udruženja seljaka odavno upozoravaju da niske cene vode niskom kvalitetu.

Ističući da su cene hrane u Nemačkoj izuzetno niske, profesor Matijas Horst je objasnio da je to posledica veoma jake konkurencije.

"Ovde je veoma razvijena mreža diskonta i preko njih se prodaje 44 odsto hrane, što obara cene. One su veoma niske u odnosu na druge evropske zemlje", rekao je Horst.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.