Autohtone rase krava na Staroj Planini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2015, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Autohtone rase krava na Staroj Planini

Ekstenzivni način gajenja stoke u Vojvodini je malo zastupljen, ali na jugu Srbije, na Staroj Planinini, malobrojni stočari trude se da očuvaju stare autohtone rase, pa čak i proizvode meso po organskim principima, koje se prodaje samo u ekskluzivnim beogradskim restoranima i hotelima.

Najveće stado krava rase buša u Srbiji nalazi se na obroncima Stare planine. Broji preko 280 grla, a zastupljene su bele, crne, sive, crvene i par tigrastih buša, koje su, kako nam je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << naš domaćin, prava retkost i samo ih ima na ovoj farmi.

Nikodije Velinov, koji na farmi vodi selekciju stada, kaže da se trude da očuvaju genetski resurs, a posebno vode računa o odabiru rasa i načinu ishrane, koja je veoma važna za proizvodnju organskog mesa.

To podrazumeva ispašu tokom cele godine, a kada se i dohranjuju daje im se seno od prirodnih trava.

Nikodije Veselinov, inače zootehničar, kaže da od tih krava imaju samo meso i to organsko. Jedini problem predstavlja to što je jedina organska klanica čak u Subotici a nakon toga meso se odzvozi za Beograd.

Iako je skoro izumrla, buša se sve češće gaji na Staroj Planini. Stočari je dovode sa Peštera, Bosilegrada, Vlasine i Kosova.

Martin Krstov iz sela Brebevnica je još jedan stočar koji gaji buše, bivole i autohtone rase konja, ovaca i koza. Kaže da je stado 280 dana na ispaši, a za čuvanje stada koristi električnu pastiricu.

"Uzgajam autohtone rase da bi moja deca znala da postoje a kasnije i unuci", kaže Krstov.

Karakačanska ovca i balkanska koza gaji se isključivo zahvlajujući entuzijazmun stočara iz sela Kamenica na obodu Stare Planine. Te rase daju manje mleka, ali je ono masnije, pa se dobija kvalitetan sir, kaže naš domaćin Goran Kostić.

Sir prodaje seoskim domaćinstvima koja se bave turizmom.

Pored ovaca i koza Goran uzgaja i balkankse magarice isključivo zbog mleka koje je lekovito i naročito dobro za asmatičare.
Pogledaj vesti o: Farma

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Zvono nadmudri vuka i ovce na broju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jun.2015, 13:13

Tradicionalno ovčarenje na Staroj planini ne podrazumeva samo izvođenje stoke na pašu već i zajednički život i održivost između vuka, stada, pastira i šarplaninaca što je, kako nam je rekao Aleksandar Vasov veoma bitno za biološku raznovrsnost toga kraja...Da bi zajednički suživot bio moguć...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.