Afrička svinjska kuga se širi? Zakazan hitan sastanak

Izvor: B92, 03.Jul.2023, 09:29

Afrička svinjska kuga se širi? Zakazan hitan sastanak

Prisustvo afričke kuge svinja potvrđeno je na ukupno 29 farmi u Republici Srpskoj.

Bolest je do sada potvrđena u semberskim selima Srednji, Gornji i Donji Dragaljevac, kao i Donji i Gornji Magnojević, ali i mestu Tišina u opštini Šamac i nije proširena na druge opštine.

Službe na terenu su izvršile neškodljivo uklanjanje 143 svinje sa šest zaraženih imanja, navodi se u saopštenju.

Iz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << resornog ministarstva navode da će nastaviti redovno da prate situaciju na terenu i preduzimaju neophodne mere s ciljem suzbijanja i sprečavanja širenja ove zarazne bolesti.

U prostorijama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske održan je sastanak sa predstavnicima Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske na kojem su doneseni zaključci da se zabrani organizovanje sajmova, izložbi i drugih okupljanja životinja, prodaje hrane životinjskog porekla i hrane za životinje van poslovnog prostora, kao i rada stočnih pijaca na prostoru cele Republike Srpske u trajanju do 30 dana.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović pozvao na hitan sastanak predsednika Vlade Srpske i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, kao i ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH zbog problema koji se nagomilavaju iz dana u dan ugrožavajući opstanak semberskih poljoprivrednika.

"Pored teške situacije u oblasti poljoprivrede, Semberiju je zahvatila i zaraza afričkom svinjskom kugom, koja, ukoliko se brzo ne zaustavi, preti da se proširi i desetkuje stočni fond ne samo u Semberiji već i u drugim krajevima Republike Srpske i BiH, i tako pričini nesagledivu štetu stočarstvu i privredi u celini. Time bi poljoprivrednici, koji su već u teškoj situaciji, bili dovedeni u situaciju bez izlaza, rekao je Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Afrička kuga svinja potvrđena na 42 imanja u Srpskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jul.2023

U Republici Srpskoj je prisustvo afričke kuge svinja potvrđeno na ukupno 42 imanja, nakon što je ovaj virus potvrđen na još četiri lokacije, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.